Vilans Vänner Kristianstad
bobby2016.jpg

Jag heter Bobby, född 1941, bodde hos min farmor Selma, f 1884, farfar Wilhelm f 1882 och faster Brita f 1922 på Långebrogatan 31 andra våningen ovanför mjölkaffären.

I samma trappa bodde en som hette Björklund. I trappan intill på andra våningen bodde gårdskarlen Ture Nilsson med Svea och sönerna Ingvar och Kenneth och hunden Putte.


bobby1955_2min.jpg


bobzerriesmin.jpg
Klicka i bilden!bobbynamn.jpg

bobbyorkmin.jpg

carlssonnamn.jpg

langebrogatan31amin.jpg
bobbyork2min.jpg

sodralangmin.jpg garden1min.jpg garden2min.jpg

Fastigheten på Södra Långgatan 2-4 över gården kommer jag ihåg att i trappuppgången Nr 2 bodde skräddare Svensson med fru, och två barn Stellan och syster. Kleberg med sin cykelklubb Pantern i källaren. I nästa trappuppgång Nr 4 på tredje våningen bodde Folke Nilsson fru, barnen Tony och Kerstin. Våning 2 bodde Adolf Pettersson med fru Karin och barnen Jan och Kerstin. På bottenvåningen bodde Gösta Andersson med fru Maj och barnen Bo och Ingrid. klebergmin.jpg langebrogatanmin.jpg

Min farfar, August Wilhelm Olsson, föddes i Vä 1884 och farmor, Selma Alida Johansson, föddes i Getinge i Halland 1882. Farfars far var bagare Ola Nilsson i Vä, född 1850 i Sönnarslöv, hans mor hette Elna Mattisdotter, född 1850 i Vä.. Farfar träffade Selma i Halmstad när han jobbade som murare där. Dom flyttade till Bruksgatan 6 på Vilan. Farfar byggde själv ett hus 1924 på Charlottesborg. När min farmor skadade sig med att få hett vatten på sig i brygghuset förlorade hon balansen, fick hon gå med en pall hela livet. Då orkade dom inte med huset längre så det såldes till slaktare Sjöholm. Dom flyttade tillbaka till Vilan igen och då till Långebrogatan 31. När det sedan blev tal om att "riva hela rasket" flyttade dom till Ängsvägen 7 b där dom bodde de sista åren.

farfarmin.jpg farmormin.jpg charlottesborg1min.JPG charlottesborg2min.jpg

Jag kommer att tänka på ett roligt minne av min farfar. Han kom cyklande hem från sitt murarjobb vid 17-tiden efter sitt fredagsarbete. När farfar kom körandes ner på gården så stod gårdskarlen Ture Nilsson där. Ture bjöd upp Wilhelm till sig när han hade tvättat av sig och ätit. När Wilhelm var klar gick han upp till Ture på andra våningen i trappan intill. Det blev väl några snapsar per man. När farfar skulle gå hem så trillade han ner i trappan till första våningen och svor att trappräcket var borta. Men nu var det så att i farfars trappa satt trappräcket på höger sida och i Tures var trappräcket på vänster sida. Det blev bara en stor bula över ögonbrynet och inga brutna ben.

bokasvenssonsminmin.jpg Ett annat minne dyker också upp. Vid det vita krysset på bilden av Boka-Svenssons hus finns ett fönster i trädgården, som stod öppet en dag, så Bengt Uno som bodde till vänster i Arups hus och jag, nyfikna som man är i den åldern klev vi in genom det öppna fönstret för att titta.

Där fanns massor av saker, det var ett lager. Där var ca 9 lådor pussel som vi hällde ut på golvet och när vi började med den sista lådan

margelgrav_oxelvagenmin.jpg
kom Boka Svensson in, Bengt Uno hinner ut men Boka Svensson får tag i min livrem och håller mig fast när jag är på väg ut. Han ringde polisen och då kom polis Westerberg och frågade ut oss. Några dagar efter kom barnavårdsnämnden ut på Vilans Skola och informerade lärarna om den stora händelsen. Det hela stannade där.

Sedan var det ett roligt minnen som fastnat: Det var jag, Jan och Tony hade gått ut över Härlövs Ängar till Lillö Slottsruin för att leka riddare m.m. På den tiden var det inga galler i gluggarna och vi var smala och kom igenom lätt i gluggen på östra sidan.

När vi tröttnade på det skulle vi hasa oss ut men då fick jag syn på en naken guppande vit herr rumpa utanför gluggen, det var ett par studenter som höll på för fullt så jag fick tyst på Jan och Tony, jag sa att dom kanske tappar pengar. När vi såg hur byxorna åkte upp och dom gick över Näsby fält så

lillo2min.jpg lillo1min.jpg
fick vi bråttom ut för att titta om vi hittade några pengar. Vi hittade tre 25 öringar så vi fick bråttom över Härlövs Ängar och över Långebrogatan in på Viness frukt och Grönsakshandel och köpte två askar Violtabletter och 1 ask Tutti-Frutti. Vi fattade inte då vad dom hade hållit på med.

vdbostadmin.jpg Grindvakt har jag också varit.

Jag lekte ibland med Ulrik som bodde vid Hvilans Mekaniska Verkstad intill församlingshemmet. Familjen VD Bjarne de la Cour skulle åka på skidsemester i Österrike så då bad Ulriks pappa Bjarne att jag skulle öppna och stänga grindarna när dom körde. Han vevade ner rutan och gav mig en slant, vilken valör det var minns jag inte.

Under min skoltid gick jag på Vilans Skola 1948 -1955. Mina lärare var då Mjörner, Järbe, Kerstin Haglund, Fridkvist och Slöjdläraren Lundin. På bilden längst till höger syns skolpersonalen på utflykt 1952. Bilden är tagen utanför hotell Svea i Simrishamn och har lämnats av Staffan Hultgren, Helga Hultgrens son.

1948min.jpg 1955min.jpg gymnastikmiornermin.jpg lunderupmin.jpg 55_56min.jpg personal52min.jpg

När jag slutade skolan började jag på Bökmans Radio på Tivoligatan då TV 1 sändningarna börja sända, sedan till Eks Radio TV & Skivor på Lilla Torg. Där jobbade jag i 33 år. eksradio.jpg
Klicka i bilden!

konf1956_min.jpg skolutfl1956_min.jpg

Jag spelade med Ekstrands orkester. Ekstrand bodde på Dalavägen på Odal. Vi spelade ofta på IOGT på Odal.

Ett annat minne jag kommer ihåg är att jag sprang ärende till Lindgrens Skor. Vad jag minns så bodde han på Ängsvägen. Han rökte mycket så jag fick köpa cigaretter till honom så fort fimparna tog slut i plåtasken, det var där han samlade alla sina fimpar. Jag var nere i källaren under hans butik och slipade mitt svärd m.m.

Mina ”kompisar” jag lekte med på Vilan bodde på norra sidan av Långebrogatan. Tony Nilsson, Jan Pettersson, Bo Andersson, Jan Holmberg, Leif Olsson, Lars Olsson, Stellan Svensson, Bengt Uno Nilsson, Ulrik de la Cour bodde uppe vid Hvilans Mekaniska mitt emot Församlingshemmet.