Vilans Vänner Kristianstad

Bruksgatan

bruksg2min.jpg
2007

bryggeriet3min.jpg

2007
bruksg6min.jpg
2007

bryggerig3min.jpg

2007

bruksgoversvamning1927min.jpg

Översvämning på Bruksgatan 1927. Bilden tagen från baksidan av Bryggerigatan 8 söderut. Till vänster ses Carl Larssons bostadshus. Lägg märke till de fina snickerierna längs vindskivorna och lusthuset på taket! Säreget måste man säga! Entrén var tydligen direkt från Bruksgatan.
bruksgoversvamning1927_2min.jpg

Bruksgatan 12 vid samma tillfälle. På gården är fabriksbyggnaden alltjämt en trälänga.

lastbilmin.jpg

Till höger står Carl Larsson själv. Personen till vänster okänd. Osäkert var bilden är tagen.


bruksg1930.jpg

1930

bruksg1962.jpg

1962

bruksgkarta.jpg bossebruksgmin.jpg
Bo Nilsson på Bruksgatan ca 1954. Bilden tagen söderut vid korsningen med Bryggerigatan. Del av Lindkvistahuset till vänster. Grindarna till soptippen rakt fram i bakgrunden.

Bengt Jönsson berättar om sina minnen från Bruksgatan

Som framgår av de översta bilderna är hela den östra sidan av Bruksgatan ned till f d bryggeriet riven och inget har byggts upp där. På andra sidan har hyreshus byggts där Träbolaget fanns. Där Lindkvistahuset stod, finns idag en byggnad, där Renhållningsbolaget har sitt kontor.

För mig var Bruksgatan vägen upp till "stora gatan", till Mårtenssons speceriaffär och alla de andra affärerna: tobaksaffären, Ericssons, mjölkaffären m fl. Det var också en del av min

brukgsgnr4min.jpg Bruksgatan 2, Ståhlbergs hus, där Anne Henricson växte upp på 1940-50-talet

anneh1.jpg
Anne Henricson

Bilder från Annes barndom

skolväg. Jag har gått och sprungit längs Bruksgatan så oändligt många gånger. Där bodde Kenneth Lejon i nr 8, och vi var kompisar. Hos honom var jag ofta. Det var mysigt hemma hos honom och hans mor Elsa. Jag tyckte att de bodde fint med bl a toalett inomhus. Lägenheten var väl inte så stor, jag tror det fanns kök och två rum till, ett stort och så ett mindre som var Kenneths, men jag kan minnas fel, det var kanske tre rum.

vyfr34_1min.jpg

vyfr34_2min.jpg

Jag minns att till julen något år tillverkade hans mor ljusstakar i trä med vitmossa i, och vi köpte en sådan och hade den i många år. Jag har för mig att Elsa Lejon var med i någon handikapporganisation och gjorde ljusstakarna åt dem. Kenneth och hans mor flyttade så småningom upp till Långebrogatan 34, och Kenneths och mina vägar skildes, när jag började på Läroverket. Tyvärr dog Kenneth i unga år, han var nog bara lite över 25 år gammal. Han bodde då i Malmö.

I hörnet av Bryggerigatan och Bruksgatan brukade vi barn samlas. Där var Träbolagets plank, som man kunde "hysta" boll mot, och man kunde även skjuta mål med en boll mot det. Man kunde hoppa upp och sitta på ett elskåp som stod precis utanför Bruksgatan 10, Ester "amerikanares" hus. Skåpet syns till höger på bilden med Bosse Nilsson ovan. Det fanns en gatlykta precis i hörnet, så där var upplyst om kvällarna. På dagarna var det mycket trafik på Bruksgatan. Bryggeriets bilar körde där, och all trafik till soptippen gick den vägen de första åren, innan grindarna till tippen flyttades till Bomgatan. Gatan var inte alsfalterad, det var inga gator på Vilan, så det blev ordentligt håligt och ojämnt där.

Spännande minns jag att det var, när gatukontoret grävde upp gatorna och man la ner elkablar eller gjorde något åt avloppen. Då var hela gatan uppgrävd med jättevallar av jord och lera vid sidorna. Där var vi och klättrade på kvällarna, och några var väl djärva nog att hoppa ner i gropen också, fast det idag känns livsfarligt att tänka på. Den var säkert minst 1,50 m djup, för jag minns att jobbarna knappt syntes när de var där nere och grävde. Hur bilarna tog sig fram vid de tillfällena, minns jag inte.

Längst uppe vid Långebrogatan, innan man kom upp till nr 34, var Träbolagets infart. Där inne var jag någon gång och köpte någon bräda eller några spik. Jag gick också dit och fick sågspån till mina undulater, det skulle strös i deras bo. Jag minns bara namnet på en av dem som jobbade där, Henry Lund hette han. Det sägs att han var så stark att han kunde bära en cementsäck om 50 kg på vardera axeln. Min farbror Ingvar Jönsson jobbade också där en tid. Han var chaufför och känd för sin ganska våldsamma framfart med lastbilen. Han körde så det rök om det. Det sägs att han kunde backa som ingenting med lastbilen längs den smala gången som gick runt mittbyggnaden inne på brädgården. Ja, han var ingen försiktig typ, min farbror Ingvar.trabolagetmin.jpg
Träbolagets infart, sedd från Vilans Glas. Bilen i förgrunden är ett "hemmabygge". Bild: Anita WikMaritha Svantesson berättar om sina minnen från Bruksgatan

maritasvantesson.jpg Vi bodde på Bruksgatan 8, jag och mina föräldrar och syskon. Mina föräldrar hette Rut och Gunnar Svantesson. Mina syskon är Kennet f. 44 Myrtel f.46 Eva-Marie f 50 Själv heter jag Marita Nordström f 43 och gick i skola hos fröken Palmblad och senare Lizzie Holmkvist.

I Bruksgatan 6 bodde familjen Everbring till höger och till vänster bodde familjen Orberg.

Vi bodde inne på gården på Bruksgatan 8. Far var lite gårdskarl där till fru Bengtsson som hade lägenheten längst uppe till höger, hyrde ut lägenheten mitt emot till ROFFE PAULS orkestermedlemmar Rolf Paulsson och Gunnar Nilsson.

Vi hade en tvårumslägenhet inne på gården. Där bodde Marta Ekstrand och Arne Svensson som senare flyttade till Bruksgatan 10 .Vi var mycket och lekte med dom som bodde på Bryggerigatan, det som låg mittemot Kronans Bryggeri. Där fanns en trädgård framför huset. Jag och Kennet fick flytta upp till lägenheten på 2. vån innan vi flyttade in i Elsa Lejons lägenhet när hon flyttade till 34 som vi kallade det gula huset på Långrbrogatan. Där fick vi för första gången toalett inne. På Långebrogatan 34 bodde Lars-Gösta med sin syster. Även Börje Nordborg bodde där med sina systrar Kerstin och Agneta.

Hos Marta Ekstrand och Arne Svensson bodde en tös som hette Laila och var ett år äldre än mej. Orbergs-pojken hette Lars. Lars-Gösta hette Hansson och hans syster hette Annika. FIX -tvätten ägdes först av familjen Krans därefter av Hasse Olsson och Ove Olsson. Kennet körde ut tvätt som springschas. Ove bor nu på Långebrogatan 34

bruksgatan8_4min.jpg
Bruksgatan 8 till 4 från vänster räknat. Bilden har Anita Wik lämnat.

Tvättinrättningen FIX ägdes av tant Lisa den senaste tiden och hon hade en son som jag tror hette Pelle. Mor jobbade också på Yllan, en tid städade hon på Boktryckeriet på Söder på kvällarna. Hjälpte också till i FIX Tvätteri ibland. Det fanns också ett bryggeri på Bryggerigatan som sålde svagdricka, vi köpte ofta en stor kagge. Mor och far flyttade till Näsby 1969, Bataljonsvägen 34. Far dog 2002. Mor 2004. Dom bodde den sista tiden på Allögården.

Jag kommer också ihåg Lasse, Sten och Ingrid Mårtensson som bodde på Bryggerigatan i nr 7. Ingrid och jag konfimerades ihop. Prästen var Simon Röstin. Sonja och Hans Hallkvist bodde också på Bruksgatan 8. Sonja lever och bor på Klockarvägen i Kristianstad. Deras son Mats Hallkvist bor på Lokförarvägen.

Vi talade också om en viss Nils Svensson på Bruksgatan 10. Hans son Pelle var målvakt i IFK Kristianstads handbollsslag på femtiotalet. Mycket bra målvakt. På Bryggerigatan ner mot Vilans Mekaniska verkstad hade jag en skolkamrat som hette Margaretha Åstedt, hon hade en syster som jag inte kommer ihåg namnet på men det kommer nog så småningom. En av Everbring-bröderna har varit bosatt i Broby, Mats, tandläkare. En Persson i Lindkvistagården sågade ved. Där var även en som satt och lagade och sydde jutesäckar kommer jag ihåg men vet inte namnet. Mor tvättade i brygghuset inne på gården sen gick hon och hängde upp tvätten på ängen bakom Lindkvistagården.

Jag satt ofta barnvakt till Carl-Henry Larsson på bryggeriet Kronan, när frun skulle bort. Och jag har i min ägo en lejonfigur som jag fick av frun som betalning.

Ovanför kontoret på Kronans bryggeri bodde Maj-Gull Karlsson och Kjell Lövkvist .

På Torgatan bodde Familjen Ohlander Persson som hade en skolkamrat till mej som hette Birgitta och hennes bror Lars. Anna Bengtsson som var hyresvärd där vi bodde hade två söner, Per-Olof som är verksam i Orienteringsklubben PAN och Bengt-Åke, mäklare på bank i Kristianstad. Syster Annika.

Maritha berättar vid ett annat tillfälle

Jag föddes 6/11 1943 i Everöd (Lyngby). Min mor och far bodde hos min mors mormor vid detta tillfälle Efter Everöd flyttade vi till Helgedal på Hedentorp. Far låg i det militära på A3 i Åsum.

Den 31 augusti 1944 föddes min bror Kennet. Vi flyttade till Bruksgatan 8 in på gården, jag kommer inte ihåg vilket år men. det var troligtvis hösten 1944 efter att det hade brunnit i vårt hus. Jag hörde av min mor som sa att det var tåget som satte fyr. Men det är bara vad som var sagt inte bekräftat.

Den 13 december 1946 föddes min syster Myrtel. Vi bodde då inne på gården. Lägenheten var liten, 2 rum och kök. Dasset låg på gården och soptunnorna var i samma byggnad. Maj-Britt Rasmusson och hennes man + 2 barn bodde ovanför, jag kommer inte ihåg vad dom hette.

Min bror och jag fick flytta upp på andra våningen över tvättstugan som som låg ovanför koksloftet+sågspånsloftet. När fru Leijon flyttade till Långebrogatan 34 fick vi överta denna lägenhet. Oj vad det var fin med toalett inomhus! Vi behövede inte gå ut till dom kalla sitsarna.

Mina föräldrar Gunnar och Rut Svantesson arbetade båda på Yllefabriken skift. Första skift var 6-14, far arbetade, mor gick på skiftet 14-22. Då fick vi åka ner med mor och vänta tills far hade arbetat färdigt och åka med honom hem. På våren fick vi följa med ut på betstycken ute på Hammar sjögard där det var dags att gallra betor. Längre fram var det hackning två gånger i det stora betstycket.

50arstraffmin.jpg
50 år efter skolans slut
Jag började skolan 1950 för Svea Palmblad. Dom första 3 åren i småskolan. Därefter fick vi Lizzie Holmkvist till och med 6:an Fick då delas in i flickor och pojkar. Pojkarna fick Arthur Klintén och vi fick Lizzie Holmkvist. Vi hade Lizzie till vi slutade 1958.

Jag arbetade som barnflicka hos Ljungdals i Kristianstad. Gick på tekniska skolan på kvällstid för att utbilda mej till kontorist började arbeta som växeltelfonist hos Bröderna Hagander 1961. Gifte mej 1962 med Kurt Nordström som var från Broby. Fick mitt första barn sept 1962, Maria. Andra barnet Rickard föddes 1964. Fredrik föddes 1969.

Jag skilde mej 1975. 1979 träffade jag min nuvarande sambo Hans Andreasson då jag utbildade mej till barnskötare och fick jobb inom Östra Göinge kommun. Jobbade i denna kommun till 1998 då jag flyttade till Glumslöv i Landskrona kommun. Där är jag boende sen dess och arbetar som barnskötare i Glumslövs självförvaltning. Jobbar med 4-5-åringar inom "I Ur och Skur". Friluftsfrämjandes regi.


Marithas bilder med familjen och från skolan

1 maritha1min.jpg 2 maritha3min.jpg 3 maritha4min.jpg 4 maritha2min.jpg

5 maritha5min.jpg 6 maritha6min.jpg 8 maritha8min.jpg

7 maritha7min.jpg 9 maritha9min.jpg 10 maritha10min.jpg 11 maritha11min.jpg

12 marithatresyskonmin.jpg 13 marithakolonimin.jpg 14 marithamotocrossmin.jpg 15 maritrhatrossenmin.jpg

16 marithaoxelvagenmin.jpg

1: Mina föräldrar Ruth och Gunnar Svantesson. Jag som 7 månaders baby hemma hos min mormorsmor i Lyngby strax utanför Everöd.

2: Maritha som 2-åring på trappan på Hedentorp där vi bodde några år 1943-45 (tror jag). Vi flyttade därefter till Bruksgatan 8 inne på gården.

3: Fyra generationer på Bruksgatan 8. Min mormor Herta Prahl, min mor Rut Svantesson samt mitt första barn Maria och andra barn Rickard. Kortet från 1965

4: Mina syskon Myrtel i famnen på mormorsmor Elna Månsson. Kenneth och Maritha sitter framför mormorsfar Måns Månsson I trädgården i Lyngby där vi vistades ofta. Måns Månsson var skrothandlare så vi hade mycket att meka och leka med. Detta kort är taget sommaren 1947.

Kort från en tävling om nykterhet som vår klass vann i en riksomfattande tävling. Lizzie Holmkvist var vår lärarinna och året var 1958.

Kort 5 och 6: Från skolsalen klass 8 g Lärare Lizzie Holmkvist 1958.

8: Eleverna Birgitta Persson (Johansson) Birgitta Persson Ohlander, Ingrid Wogensen, Agneta Hellberg (Malmberg)

Kort 7: Eleverna Ingegerd Knutsson(Orrgren) Ingrid Ek (Rosengren), Maj-Britt Eklund (Bengtsson), Ingrid Olofsson.

Kort 9: Eleverna Ingrid Mårtensson (Svensson) Inger Jönsson (Andersson)

Kort fån Idrottstävlingar på Kristianstads idrottsplats 1958. Vår klass vann tävlingarna för åttondeklassare

10: Staffetlaget : Ingrid Svensson (Mårtensson), Britta Mattsson (Tuvesson) Ingrid Wogensen, Maritha Svantesson (Nordström), Margareta Åstedt (Nilsson).

Kort 11: Hela Klassen samlad med Lizzie Holmkvist12: Syskonen Myrthel, Kennet och Maritha

13: Kennet och Lars-Gösta Hansson och Annika Hansson på sommarlovskoloni i Åhus

14: Från Åsums motocrossbana. Kuno Brinkeback, Bill Nilsson, Storken Lundin. Vi var där med mor och far, Gunnar och Rut Svantesson. Jag tror det är Arne Svensson och Marta Ekstrand som var med. De bodde först på Bruksgatan 8, sedan på Bruksgatan 10.

15: Gunnar Svantesson som trea från vänster var trosschef i det militära någon gång på 1940-talet.

16: Kennet på moped hos moster Astrid och hennes pojk Jan nere på Oxelvägen vid järnvägen mot Hörby. I den stora grytan bakom kokte de vatten till att skålla grisarna som de slaktade. De gjorde både blodkorv och pölsa.

luciasommarlusmint.jpg

Luciafirande på Yllefabrikens julfest för de anställda 1953. Det var de anställdas barn som gick i tåget. Festen hölls på Sommarlust Folkets Park.

roffepaulsmin.jpg

En orkester som spelade ofta i Ringelunds Bygdegård i Vä på 1950-talet och in på 1960-talet. Vi var många ungdomar som var med och dansade där på fredagarna och ibland på söndagarna. Orkestern hette ROFFE PAULS. Två av medlemmarna bodde på Bruksgatan 8. Rolf och Gunnar hette de och hyrde en lägenhet av fru Anna Bengtsson, som ägde huset. Paul är han som spelade trumpet, och Gunnar spelade gitarr.


Kaj Bengtsson bodde på Bruksgatan 4
(Uppgifterna om numreringen varierar)

Lite om Vilan på 1940-talet, Bruksgatan - Bryggerigatan

På Långebrogatan låg Mårtenssons affär med varuautomater och och mittemot var Amandas café. Där brukade handbollsspelarna med bl a Stockenberg vara och fika på kvällarna. Min mor jobbade där kvällstid. I nästa hus på Bruksgatan hade KFUM lokaler för bl a Vargungarna, där jag och mina syskon var med. Vi delade ut Länsdemokraten till prenumeranter och på söndagar sålde vi Sydsvenskan och Arbetet. På Långebrogatan efter Amandas café var en mjölkaffär i källaren, där vi köpte mjölk och grädde i medhavda kärl. De kylde mjölken med is, som de hämtade i ett upplag vid järnvägen vid Långebro station. I Bruksgatan 4 bodde vi, far Carl och mor Ella, Clas f 1933, Esse f 1935, jag (Kaj) f 1936 och Ulla f 1938. Far var militär och mor städade i Kristianstad.

Det var Andersson som ägde huset. Han liknade Gustav V och såg dåligt. Han passade alltid på oss, för vi brukade palla frukt i hans fina trädgård på baksidan. Han hörde oss, när vi var i träden, men han fick aldrig tag på oss.

Vi bodde på första våningen. På andra bodde familjen Valfrid Ohrberg med sonen Lars-Olof, kanske i ålder med Ulla eller något yngre. Valfrid körde mjölkbilen, och ibland fick Lars-Olof och jag följa med tidigt på mornarna.

Nästa hus var nr 6. Där bodde en tant som var glad för barn. Hon spelade piano, och det hände att hon bjöd in till barnkalas ibland. När hon började spela, gick Klas in i en garderob och gömde sig. I källaren i samma hus bodde gubben Holm. Vi busade alltid med honom genom att hartsa rutor.

Till höger på Bryggerigatan en bit bort bodde familjen Stjernfeldt. På nästa tvärgata, Bomgatan, fanns en skrotaffär, som hette Guillottes. Vi var alltid ett gäng killar med, när någon skulle sälja skrot. Vi fick kanske 10-15 öre för det vi sålde. När vi gick därifrån, var det alltid någon i gänget som hade lite skrot med sig ut. Det sålde vi nästa gång.

På andra hållet i Bryggerigatan bodde en skolkamrat, som hette Sune. Vi var mycket där och lekte med honom. Jag tror att han var ensam med sin mor.

Mittemot vårt hus var en brädgård med ett plank längs nästan hela gatan. Längre ned på Bruksgatan låg bryggeriet och därefter den stora ängen.

En gång var gänget ute på upptåg. Då kom polisen cyklande nedåt Bruksgatan, och vi skingrade snabbt på oss... bättre fly än illa fäkta... men han cyklade vidare till bryggeriet. Han skulle kanske bara ha tag på en öl.

1949 flyttade vi. Far hyrde ett hus i Attarp och fick arbete på T4 i Hässleholm. Sedan byggde han hus i Röinge, och vi flyttade in till julen 1949. Jag började i skolan i Ignaberga, klass 5 och 6, sedan klass 7 i Stoby.

kajb1min.jpg
Bruksgatan 4, trappan mot gatan. Till vänster Esse stående och till höger Clas. Sittande Lars-Olof och Ulla och jag bakom dem.

Klassfoton

kajb2min.jpg
Barnkalas hos tant på Bruksgatan 8. Fr v Clas, jag och Esse, Olle "Möre" från Mörrum, Sven Hallqvist, Marie-Louise samt Ulla och Gertrud. I barnvagnen Tommy Nilsson och vid barnvagnshandtaget hans bror Sven-Göran, bakom honom med ljus klänning deras syster Gerty och pojken längst till höger ytterligare en bror, Bengt Nilsson. Dessa syskon bodde i gårdshuset med nr 6. Övriga okända.

kajb4min.jpg
Vid affären på Bryggerigatan. Karl-Erik, Hasse, okänd, Sven, Olle

kajb5min.jpg
Utanför Bruksgatan 4 . Till vänster Bruksgatan 8. Fr v Karl-Erik Nilsson, Sven Hallqvist, okänd, Esse. Främre raden okänd, Olle från Mörrum (nyinflyttad).

kajb7min.jpg
Scouter från Långebro på läger, inskickat av Clas Bengtsson

Här följer en härlig minneskavalkad i bästa Anderssonskans Kalle-stil, författad av Clas Bengtsson: Vilan 1938-47. Tillsammans med bilderna ovan ger den en otroligt levande skildring av livet på 30-40-talens Vilan och leder tankarna direkt till Emil Norlanders klassiker eller Kar de Mummas Två år i varje klass. Buspojkar är sig tydligen lika, om de bor på Söder eller Östermalm i Stockholm eller på Bruksgatan på Vilan.

Ytterligare några minnesbilder av Clas Bengtsson!