Detta är frukostrummet. Det var beläget på andra våningen i bryggeribyggnaden. Genom fönstret ser man plåttaket på garaget, som var byggt kloss i kloss med bryggeriet. Ett par gånger om året fick man klättra ut på garagetaket och rensa i takrännan som löpte precis i skarven mellan garaget och bryggeriet. Vi barn i Bryggerigatan tyckte ibland det var spännande att kasta stenar på det plåttaket. Det skrällde ordentligt. Då kom Mårtensson, ilsken som ett bi. Jag deltog aldrig i detta bus, sedan jag börjat jobba på bryggeriet.

Vi började kl 7.00 och kl 09.00 var det frukost fram till 09.30. Ibland gick jag hem på frukosten, ibland hade jag smörgåsar med mig. Kl 12.00 var det lunch. Den var nog lite längre än frukosten, kanske en timme. Då brukade jag både hinna hem och äta och tillbaka för en stund med de andra i frukostrummet. Vi spelade "skitgubbe". I frukostrummet fanns även dusch- och tvättutrymmen. De var gemensamma för både männen och kvinnorna, men man brukade ju turas om. Det gick bra.

Kvinnan på bilden är Ines Arvidsson. Hon jobbade både nere i bryggeriet och uppe på laboratoriet, som låg intill frukostrummet. Hon var en gladlynt och rolig människa. Hon bodde någonstans på Odal.

Jag återsåg det här frukostrummet 1989, då Provita hade sin eftervård förlagd hit. Provita var och är ett behandlingshem för alkoholister i Malmö. Jag var där på behandling 1988 och är sedan dess nykter alkoholist. Provita hade hyrt in sig hos Bengt Larsson, som driver en firma i fastigheten. Det var då 25 år sedan jag hade varit i huset, och det mesta var helt förändrat.


frukostrummet.jpg