Den här bilden är tagen från gården mot grindarna vid Bomgatan. Här blev en utfart, sedan man köpt in Lindgrens trädgård. Lindgren bodde i huset med plåttak till höger. Han var brödutkörare hos Almérs bageri, men även intresserad av trädgårdsskötsel. Han hade stora odlingar i sin trädgård, men på ålderns höst blev det väl för mycket för honom, så han sålde trädgården till bryggeriet. Han hade en svärson som var trädgårdsmästare. Han hade även en dotter i Malmö med ett par söner som ibland tillbringade en tid hos morföräldrarna på Bomgatan. I samma hus bodde en småbyggmästare med en son, som hette Bo, en mörkhårig kille, äldre än jag. Han fick en lillasyster, när han själv var i tonåren. De flyttade så småningom till Bjärlöv.

På bilden syns Lilla Signe och Stora Signe. Stora Signe till höger, hette Signe Gran och bodde på andra våningen i Lindqvisthuset mitt emot bryggeriet på Bruksgatan. Hennes man var murare. De hade en son som hette Lennart och kallades för Killen Gran. De byggde hus i Vä och flyttade dit. De hade en Simca. Signe brukade städa inne hos disponent Larssons.

Lilla Signe bodde i Fjäkinge. Hon hade lätt för att skratta.

Till höger på bilden syns en bit av lastbryggan utanför bryggeriet. I bakgrunden ser man Anders Perssons tvätteri och färgeri. Till vänster ligger Sture Perssons skrotaffär, men den syns inte.

Den grå väggen bakom lastbryggan, där det står en Volkswagen parkerad, är baksidan av "tanternas" uthus. Deras hus låg i Bryggerigatan mittemot vårt hus.

Detta är nog en "städdag", för det var inte vanligt, att kvinnorna var ute på gården i vanliga fall. På städdagarna rengjordes allt inne i bryggeriet, och golven tvättades med saltsyra. Då gick det inte att vistas inne på några timmar.

Jag tror, att folkvagnen tillhörde en person som hette Hasse. Han var chaufför. Om jag inte minns fel, var han från Bromölla, eller möjligen Fjälkinge. När min dotter Hanna konfirmerades 1992 i Ivetofta, var han kyrkvaktmästare där.


garden.jpg