Kristianstad, staden vid Helgeå

hvilandahlqvistsmmmin.jpg

Ca 1955


Gunnel Falk på http://goto.glocalnet.net/langebro/:

Fritiof Lindgrens Skoaffär hade en glasdisk där han skyltade med skor. Fick man ett par skor som hade stått där tyckte man att de var extra fina. På gården intill hade Toffelmakare Olsson sin verkstad. De stod också inne på Salutorget och sålde sina alster. Efter skoaffären hade Edvin Jönsson sin Herrfrisering och Anita och Olga Trobäck hade en Handarbetesaffär.

Jag har inte många minnen av Lindgrens skoaffär. Jag minns den, och jag har varit inne där och köpt skor där också. I huset bodde på andra eller tredje våningen Kalle Stjernfeldt med familj. Hans fru hette Berta och barnen Lennart, Stig, Leif och Lisa. Kalles gamla föräldrar bodde i samma hus som vi, Bryggerigatan 5.

I nästa hus fanns alltså Edvin Jönssons frisörsalong. Han var den första barberare som jag var hos. Då fick jag sitta på en bräda, som lades tvärs över stolens armstöd. Det kostade en krona eller något i den vägen att bli klippt som barn. Det var en stor dag, när Evert Nilsson en vacker dag tyckte jag kunde sitta utan bräda. Det var en bekräftelse på begynnande vuxenhet.

2162.jpg