Vilans Vänner Kristianstad
Familjen Anders Strandh
Nedtecknat av Bertil Strandh i Februari 2008bertilidag.jpg
Bertil Strandh
Familjen Anders Strandh kom till Kristianstad i mars 1951. Anders skulle börja som Verkmästare i Plåtslageriet, på Långebro mekaniska verkstad. Med sig hade han större delen av familjen, med något undantag. I alla fall min äldre bror Stig, blev kvar i Falkenberg. Två äldre systrar hade jag också. Under 1951 föddes i Kristianstad min yngre broder Lennart. Anders & Elsa som min mor hette kom närmast från Falkenberg, och dessförinnan från Göteborg. Vi fick bostad på Hantverkaregatan 10 i Björklunds "nya" hus.

Som vanligt på den tiden jobbade mannen heltid och min mor var hemmafru, dvs. hon skötte all matlagning, tvättade, handlade, städade, och skötte oss tvillingar plus lillebror Lennart som var nyfödd. Därutöver var hon duktig sömmerska, och tog jobb hemma med nysömnad och ändringar, av olika slag för rika damer och flera. Jag minns att min tvillingbror Sture och jag fick knalla upp till någon firma och handla en säck ved när det var dags att koka tvätten i stora grytan i källaren.

Åren gick, det var en härlig tid på Vilan under dom här åren. Varmt och skönt på somrarna, vi fick vara ute länge på kvällarna, tyckte vi i alla fall. Jag minns hur vi stod i gatlyktans sken och spånade om allt från atombomber till spökhistorier, med kompisarna. Tills någon kom och ropade att nu var det dags att komma in. Vi hade många kompisar, men det är svårt att komma ihåg namn. Men Cerny glömmer man ju inte, det var en glad prick. Hej föresten! familjenstrandhmin.jpg
elsaandersmin.jpg Världen var inte så stor, vi hade ingen bil. Så det var söndagspromenader som gällde. Lyckan var när man fick promenera med farsan, över Långebro och in i parken, där fick man en 25-öres glass från Åhus, med vanilj eller päronsmak. I övrigt såg man slakteriet och järnvägen och Långebro mekaniska. Men minns också att man fick köpa oskyldiga smällare, ett-öres och tiger-skott eller puma-skott tror jag dom hette, på kan det vara Havannamagasinet. Man gick med tändstickor och trassel och brännglas i fickorna alltid, konstigt att man inte eldade upp allt vad där var.


sturebertilmin.jpg
Sture och Bertil
Sen minns jag inte om det var påskeld eller på Valborg som gällde i Skåne, men i all fall fick man grilla korv. På den tiden var knappt grillkorv uppfunnet, och wienerkorven och frukostkorven smakade korv. För att inte tala om falukorv.

Ok, någon gång minns jag att man smet iväg över Härlövs ängar med någon kompis som hade pejl på läget och då tyckte man att man var fruktansvärt långt borta!

Och en gång hade min äldre bror och hans blivande fru cyklar med sig på tåget, så dom tog min tvillingbror och mig på en cykeltur till Åhus, det var väl första gången vi badade i havet. Men det skulle bli mer av det senare i livet. Apropå bada, så fick morsan oftast ställa oss i badkaret direkt vi kom in. Ni ser ju ängen vi lekte på, på bilderna, utanför Hantverkaregatan och Långebro mekaniska.

Men, allvaret skulle börja, för min tvillingbror Sture och mig, Bertil. Vi skulle börja i skolan och det var inte vilken lärare som helst, vi skulle ha. Så när föräldrarna fick reda på det så var det snygga kläder och vattenkammat som gällde varenda dag. Vi började som så många andra i den lilla småskolan, för Svea Palmblad, som man tyckte var fruktansvärt gammal. Men vilken pli hon hade på oss, tack Anne för den fina bilden, du lagt in. Den hjälper till att friska upp hjärncellerna lite. Apropå det så trillade Sture på en isfläck bakom vid gympasalen på den stora skolan, och fick hjärnskakning. Jag fick låna en spark och köra hem honom på, via genvägen som nämnts. Sen fick man förklara varje dag hur det var med Sture för kompisarna, speciellt tjejerna. På den tiden kom doktorn hem till folk, som var sjuka. Han piggnade till efter ett slag, men fick ta det vackert. Så det var mössa som gällde, sen gick det som vanligt.

matzbladhsmin.jpg
Sture Strandh 1993, andre man fr v
Vi gick i första och andra klass i Kristianstad. 1956 i maj, fick pappa Anders ett nytt jobb i Falkenberg och då gick flyttlasset tillbaka. Sture och jag fullföljde vår skolgång i Falkenberg. Jag valde därefter dagligvaruhandelns bana och Sture blev konditor samt musiker, "trummis". I Matz Bladhs orkester bl.a. Ni har säkert dansat till honom i Skåne eller andra delar av landet. Som ni ser på bilden från Köpmannabolaget bar han alltid ett par pinnar i nävarna redan då.

barnkalasmin.jpg
Barnkalas vid jul


bertillennartsturemin.jpg
Bertil, Lennart och Sture tillsammans med tjejkompis på planen utanför Långebro Mekaniska


bertilsturekompisarmin.jpg
Bertil och Sture med kompisar
lennartmin.jpg
Lennart
kopmannabolagetmin.jpg
Sture och Bertil utanför Köpmannabolaget vid Tivoliparken
sturebertillennartandersmin.jpg Sture, Bertil, Lennart och pappa Anders rogersturebertilmin.jpg Roger(?), Sture och Bertil


bertillennartsture2min.jpg
Bertil, Lennart och Sture
sturebertillennartmin.jpg
Sture, Bertil och Lennart
sturelennartbertilmin.jpg
Sture, Lennart och Bertil på Långebro

andersstrandh50_1min.jpg
Anders Strandh fyller 50. Göte Björklund från Långebro Mek sitter vid bordsänden.

andersstrandh50_2min.jpg
Bertil Björklund från Långebro Mek till vänster i bilden.

andersstrandh50_3min.jpg andersstrandh50_4min.jpg langebromektroligtmin.jpg
Någon fest med arbetskamrater och andra

Jag vill passa på och tacka Björklunds och Evert "Smeten" som hjälpte oss mycket. Speciellt den äldre fru Björklund som kom med honung och olika medikament när vi tvillingar och lillebror var sjuka.

Och Tack Bengt-Göran Jönsson för att du har gjort denna fantastiska webbplats!

Håll Vilan vid liv………………………..

Med Vänliga Hälsningar!
Bertil Strandh i Genevad
Halland