Vilans Vänner Kristianstad

Leif Arvidsson, f 1943 i Hammar

Leif och Bengt-Göran Jönsson är kusiner på fädernet. Leifs far hette Arvid Jönsson och var på slutet
av sitt yrkesliv chaufför på Thermotransport som levererade mat till bl a skolor åt KBS (Scan).

Till en skrift som presenterar nio KBS-anställdaleifarvidsson.jpg Jag började på KBS den 12/5 1961 som konservarbetare. Konserven var en stor avdelning på den tiden . Jag blev anställd av Einar Jönsson, då pers.chef.

KBS-sortimentet var stort med massor av olika produkter som tex. köttbullar, pannbiff, norrlandspölsa, kördes varje dag, grisfötter, knorr, salta biten, leverpastej, korv i både 80-burk och 40-burk, skinnfri korv som vi kallade ”mumsingar” låg 8 i varje burk.

När vi gick med i Tre kök blev sortimentet mindre, men samtidigt blev det större kvantiteter av dom produkterna vi körde.

Min huvudsakliga sysselsättning var kvarn och snabbhack, där all köttbullssmet och pannbiffssmet blandades. Vid en kampanj 1963 körde vi köttbullar dygnet runt, nattskiftet hade jag och Gösta Karlsson ifrån Kiaby, som tidigare hade jobbat som ladugårdsman på Bengtsro i Bäckaskog.

Chef över charkfabrik, konserv, koken och charkexp. var Ragnar Larsson, konservmästare var Sven Mattson från Mörrum. Han hade en etta på Beckhovsgatan, han åkte hem till Mörrum om helgerna där hans fru drev hotellet.

Förman i konserven var Östen Mårtensson, känd handbollsprofil med många allsvenska matcher bakom sig. Vi var ett härligt gäng som upplevde den gamla KBS-andan. Många av dom som jobbade där bodde på Långebro Odal eller Hedentorp, jag kan nämna några som jag kommer ihåg.

En som hette Nisse Hägg glömmer jag aldrig, han hade en enorm röst och var en mästare på att joddla, jag är helt övertygad att om han hade fått sin röst skolad så hade han blivit något stort. Han hade faktiskt ett förflutet i Bromölla manskör.

Nils ”Önnestad” Nilsson, en tuffing, som jag senare jobbade ihop med när vi startade hundmatsfabriken i nya slakteriet 1964. Han var gift med Elsa, Bodde på Tärnevägen i ett inrett uthus.

Ingvar ”Tjotta” Olsson, var en av dom som jobbat längst i konserven, var en snäll och trevlig kille med världens häftigaste skratt, han bodde på bryggerigatan, tror jag, han var gift och hade en dotter.

N.H Nilsson, ”Gubben”, skötte autoklaverna där alla burkarna konserverades, varje kväll fick någon stanna kvar för att ta ut dom sista koken, det kunde bli till klockan 20-21. Vi hade ett rullande schema, så man hade en kväll var 9:e, 10:e dag. ”Gubben” bodde på hedentorp.

Ytterligare några namn:

Gunnar Nilsson från Vinslöv. Jan Åfeldt gift med Marianne som jobbade i etiketteringen. Hasse Lövkvist gifte sig med Karin som jobbade i konserven.Kurt Karlsson från Gärds Köpinge, ungkarl. Kennet Linderot, slutade, fick jobb i Olofström i några år, men kom tillbaks senare och jobbade då i rökarna. Martin Wendel från Nosaby, gift, en son Tord, som gick i samma klass som min bror Thore. John Trevett, som var med vid landstigningen i Normandie, som så olyckligt miste armen i konserven. Gift med Majsan som jobbade på Epa, dom har två pojkar.

I ett hörn i konserven höll ett skinkgäng till, dom skar till skinkor i olika storlekar som sedan konserverades såldes till restauranger. Gänget bestod av: Ivar Ågren Vä, Sigge Caner. Gert Arvidsson, Min bror. Göran Björk Bäckaskog. Folke Mårtensson Kristianstad, Även fastighetsägare. Zemer Stålberg, Fackgubbe, löneförhandlare. Bertil Borgström, även han fack- och löneförhandlare. Detta gänget tillhörde styckningen, och dom tjänade mycket mer än vi, kommer jag så väl ihåg.

I konserven jobbade även ett antal damer, som jag ska försöka komma ihåg:

Brita Linderot huserade i grytrummet med stor auktoritet. Rut Åström bodde först på Hedentorp senare på Långebrogatan, sonen Lars känd handbollsdomare. Anna Andersson, bodde någonstans på Långebro. Britt som jobbat i smör o ostaffären. Signe ? Agnes Nilsson. Erika Skottke. Kåla-Nea. Mona Från Fjälkinge. Svea? Anna Lind med sonen Jan(Moje) även en dotter som jobbade där, glömt namn. Karin gift med Hasse (då). Där var nog flera men dessa kommer jag ihåg

På hösten anställdes ett 20-tal tanter till kåldolmskampanjen, dom höll endast på med kåldolmstillverkning och vad allt det innebar till färdig burk. Min Mormor Tekla Persson var anställd en säsong 1961.

1964 stod det nya slakteriet klart, då flyttade jag och Önnesta-Nisse ner i den nya hundmatsfabriken. Vov och Hundkäk hade blivit storsäljare i början på sextiotalet. Vi hade kört hundmat tidigare en gång i veckan i en gammal dragig luda på gården. Det var fantastiskt att flytta in i nya stora lokaler med nya maskiner. Jag och Nisse började där strax efter invigningen av slakteriet, där var också två damer som var i packrummet. Inez Olsson från Vä och Inga ? från Vanneberga. Vår chef var Thure Danielsson, slaktchefen. Produktionschef var Christian Walltenberg, en kreativ o krävande person, som jag hade många bataljer med. Han kunde vara mycket tuff, men jag uppfattade honom som mycket rejäl och rättvis. Hundmatsfabriken byggdes ut med åren, och fler anställdes.

Jag lärde ju känna många personer i slakteriet under de åren, Hundmatsfabriken låg ”granne” med fettsmällteriet, tarmrenseriet och rävabon. I fettsmälteriet jobbade Olle Mårtensson och Charles Carlsson. Olle var liksom Östen välmeriterad handbollsspelare Charles son Leif arbetade också på KBS. I tarmrenseriet huserade Walter Theideman som chef, hans bror Kaj jobbade också där, även en skolkamrat till mej som hette Bengt Eklund, som tyvärr blev ihjälkörd en vintermorgon utan för sjukhuset när han var på väg till jobbet på cykel. Där var en tre fyra till som jag inte kommer ihåg namnen på. I rävabon höll Dahl till, han förpackade biprodukter som sedan gick till minkmat.

Nisses farbror Stig Nilsson blev anställd efter en tid, en duktig karl från Önnestad, ungkarl, bodde ihop med sin två systrar. Jag minns en gång när Stig bet huvudet av en levande mus, antagligen för att imponera på damerna i packningen, dom höll på att svimma när dom såg det.

Till historien hör att vi hade kommit över en burk med Frankfurterkorv som vi värmde och skulle äta, men Stig ville inte ha, för som han sa "man vet aldrig vad för skit dom har stöppat i den korven". Jag var där till -67 eller -68

1967 gjordes en arbetsledartest på KBS (se sidan 35 i KBS-mappen). Där antogs 6 st till vidarutbildning genom hermodsstudier och internatutbildning ett antal veckor på LRFs internatskola på Sånga-Säby utanför Stockholm. Jag och min bror Gert blev antagna. Sen kom jag till storköket, och fick hand om skolmatstillverkningen och fick lära känmna många nya trevliga personer. Men det får bli nästa story om min tid på KBS.

arbetsledarutbildningmin.jpg
Leif och Gert på arbetsledarutbildning. Klicka på bilden för förstoring!


PS

Jag har blivit påmind om att jag glöm några i konserven,framförallt etiketteringen. Där jobbade ett antal personer som jag faktiskt glömde:

Monica Frick, gift med Torsten, han jobbade på konservlagret , hon basade över gänget, Marrianne, som gifte sig med Jan Åfeldt, Lars Holm, som nu bor på Sommarlustvägen.

sidan 27 i KBS-mappen syns autklavhallen och lite av ettiketteringen. Personerna på bilden är : Waldon Andersson till höger, reparatör Lars Holm och en annan kille som jag glömt namnet på. Där var också några tjejer till som jag faktiskt glömt namnen på.


luciamin.jpg
Klicka på bilden för förstoring!
Luciakaffe i KBS' matsal 1964 eller 65.

Från fönstret till vänster: Gert Arvidsson, min bror, Johan Pettersson och jag.
Högra raden: Bertil Bergström, Hilding ?, Dahl, Gustav "Ignaberga"


Skolmåltidsverksamheten kom igång på allvar i början på 1960-talet.

När jag kom tillbaka efter lumpen, till konserven, 1963, fick jag börja köra skolmat, det var två turer. Maten tillagades i gamla köket där Göte Nilsson var chef . Kockarna var: Per Petersson, Göran "Sailaren" Andersson och Nils Flyving. Där jobbade några damer också, en som hette Vera, en Strandmark, och några till som jag glömt.

Tur 1 var till Söderportskolan (hade en Volvo Duett) fullt lass. Tillbaka till köket och lasta nytt.

Per Petterson körde en tur till Sölvesborg, om jag inte minns fel.

Tur 2 till Värestorp-Immeln-Gyevik (i Gyevik skola gick endast 4 elever) Hjärsås-Sibbhult, där fick jag sedan vänta tills kantinerna var tömda och sköljda. Jag höll min middagsrast på kafféet i Sibbhult, där jag kunde följa OS-sändningarna från vinter-OS Innsbruck 1964.

När jag kom till nya storköket 1967 hade skolmåltidsverksamheten blivit stor, som mest under de kommande åren levererade vi över 25 000 port/dag. Både Göte Nilsson och förmannen Bengt Nylander slutade. Inga Schutt anställdes som chef, och jag fick jobbet efter Bengt. Inga Schutt var specialist inom kemi och näringslära, gifte sig med produktionschefen Christian Walltenberg.

Henry Nordström var 1:ste kock när jag började i köket, han slutade kort efter och en ny kock anställdes, Karl Adolph, han hade jobbat på en del hotell i Mellan- och Sydsverige. Efter en tid slutade Kalle , flyttade hem till Tyskland och bildade familj. Per Petersson övertog jobbet som 1:ste Kock, Pelle hade jag ju lärt känna redan 1964 när jag körde ut skolmat.

Pelle hade seglat på de sju haven i 25 år, han mönstrade på en gång som kockjungman och gick iland för gott som Steward. Han var gift med Ingrid och hade en son, Anders. Ingrid arbetade som sekreterare till Sven Hansson, Kristianstads starke man på den tiden. Per var en mycket skicklig kock, bevandrad i det franska köket, vi hade en hel del representation på den tiden, vilket innebar mycket extrabeställningar som då Pelle arrangerade med finess, vi lärde oss enormt mycket av Pelle, framför allt jag och Bo Nilsson som ofta var med vid dessa tillfällen. Hans glacerade oxfilé var en dröm för både gom och öga. Pelle var också en underbar berättare med en härlig humor och en fantastisk mimik, hans berättelser om livet till sjöss och allt han upplevt, glömmer vi aldrig. På sidan 36 i KBS-mappen är en bild på Pelle och Bosse under uppbackning, bilden under till vänster är från lastbryggan, från vänster Sten Andersen, Gösta, Herbert och Algot, killen på bilden till höger tror jag hette Sven, osäker.

Arbetet i köket började redan 04.30. Maten skulle vara klar vid 8-tiden då dom första turerna skulle gå. Det var ju viktigt att bilarna kom iväg på utsatt tid, så därför var morrontimmarna ganska intensiva för alla i köket, i regel så flöt allt på som det skulle, vi var ett mycket sammansvetsat och effektivt gäng.

Personer som jobbade i köket på den tiden var: Karl Berlin, drev även resanderum uppe på norr ihop med sin fru, han hade hand om kvarn och blandningar. När uppbackningen var klar gick Kalle hem. Per Petersson, 1:ste kock Christen Andersen 1:ste man i potatis- och grönsakskällaren Bo Nilsson, då kockelev Rune Bagan, kock Bengt-Ingvar Persson, hans fru Ingrid Persson Edith Jönsson, köksbiträde Solvig Rundqvist, köksbiträde Ingeborg Bill, köksbiträde Rut Åström, köksbiträde Elsie Olsson (gift med Viggo Olsson), köksbiträde Birgitta Lybeck, köksbiträde Britt-Marie Signe Barbro Jönsson (gift med Roy Jönsson), köksbiträde Alvar Svensson Erik Andersson, transportör Erik Svensson, kock Olle Jeppsson, kock Anders Johansson, div.arb. Erik Nordh, diskare i köket Sune Holm, disken Lars Boklund, disken Kjell-Åke Sköld, div.arb. Sture Walter div.arb. Hans Pettersson kock, sedermera konsulent på storhushåll. Där var även Inez Olsson´Josefs fru, Anna-Greta Persson från Vinnö, hennes son jobbade även på KBS, Aina Svensson, från Skepparslöv, Magnus Olsson, Wivi?

Andra personer jag lärde känna på avdelningarna runt verksamheten i köket: Bertil Nilsson, chef i chark.fabr. efter Ragnar Larsson, Tommy Nilsson, Bertils bror, Sven Hallqvist, Bo Juhlin chark.exp. , Gunnar Glantz och Reijo Astrén, skivcentralen.

Skall heller inte glömma gänget i styckningscentralen. Där chefade först Karl-Hugo Svensson, sedan Roland Svensson och hans förmän som var: Algot Andersson, Gerth Arvidsson, Gunnar Christensson, Nils Nilsson (inte Önnestad- Nisse) Nils Haggö, Uno Persson. Dom här jyckarna hade mycket practical jokes för sig, vi var många som då och då drabbades av dessa, som vi hade mycket kul av.

Vill även nämna några av dom duktiga reparatörerna som jag lärde känna: Thure Gustavsson, Östen Olsson, sedermera chef i rep.verkstaden, Peter Nilsson, Jimmy Olsson, Ingvar Pettersson, Leif Lätt. Lasse "Smörjare", även duktig dragspelare. Lars Ström. Carlquist, Ingvar och "King" i Ångcentralen

Thermotransport hade hand om utkörningen av skolmaten. Chaufförerna kallades allmänt "madakuskarna" och var oftast gamla drickakuskar: Algot Olsson, Kristianstadsturen Folke Holmkvist, "Listerraggaren" Kalle , Sölvesborgsturen Herbert Bengtsson, Olofströmsturen Gösta Andersson, Hässleholmsturen Winberg, Osbyturen "Möllaren", Degebergaturen Arvid Jönsson, Brobyturen Alfred, Kristianstadsturen Olle Dahl, Åhusturen Lars Dahl, Extraturer Sigvard

Under tiden i köket fick vi in många praktikanter, blivande hushållstekniker, bl.a. Gunnel, som sedan blev föreståndare i vårt dotterkök i Ronneby. Ann-Katrin Wallin (Henriksson) som sedan jobbade som konsulent på storhushåll.

Ett litet bildgalleri


scan10116min.jpg
Bo NIlsson öser upp kålsoppa
scan10118min.jpg Olle Dahl med ryggen mot kameran och Lars Dahl, hans son scan10120min.jpg Rut och Britt steker torskpanetter scan10122min.jpg Gamla koken scan10124min.jpg Styckningscentralen. Från höger Uffe Åkesson, Dahl, Anders, Gert Arvidsson, Adam, Forsberg

scan10127min.jpg
Barbro Jönsson packar skinkstek
scan10129min.jpg
Hedman, dåvarande chef i skivcentralen
scan10131min.jpg scan10132min.jpg scan10135min.jpg
Konserven. Mona skalar "mumsingar". 1963
scan10133amin.jpg
Storköket. Ingeborg och Rut steker fiskpanetter

scan10133cmin.jpg Storköket. Grönsaksavdelningen. Bengt-Ingvar scan10133bmin.jpg hundmatmin.jpg Detta foto är från "ludan" där vi började köra hundmat. Här håller jag på med att skjuta in en kasse med hundsupé i autoklaven. 1961-62


Några episoder

En måndag tror jag det var, jag stod o skötte 66-linjen i konserven, jag tror att Rut o Anna och några damer till var med på linjen,,,,,, plötsligt kommer där en livs levande ko upp i konserven , hon travade förbi oss vid linjen,,, vi stängde av linjen. Gösta Karlsson som jag innan har nämnt hade ju ett förflutet bland nötkreatur, springer ut och försöka mota den här stackars kon, som hade slitit sig från Wille Söderholm i sticken. kon halkade ikull flera gånger, men till slut fick Wille på grimman på henne,,,, och tar in kon i hissen åker ner en vånining öppnar dörren i charkfabriken o leder ut kon,,,, alla där bara gapade, vad är detta ?? Wille sa "har ni aldrig sett en ko ?",,,, Den här kossan hade sprungit upp i en brant trappa , lämnat lite spår efter sig...