Vilans Vänner Kristianstad
"Eklöfs" och där omkring
Se även Wici-centralen! - Se även Svenssons bryggeri! - Se även Karlsgatan!


stadsplan1952min.jpg 1952 vy1960min.jpg 1960 2006min.jpg 2006. Det gula huset revs i september 2009.

Bengt Jönsson:

Jag har inte så många minnen av den här delen av Vilan. Det var trots allt en bra bit från Bryggerigatan - med den tidens mått i alla fall, och när det gällde oss barn. Församlingshemmet strax intill Eklöfs fastigheter besökte väl en del av oss då och då. Jag gick i söndagsskola där och även i Kindergarten. Minigolfbanan blev ju populär, när den kom till. Det var en man som hette Nordfeldt, som hade den. En tid efter honom var det Gustaf Persson, som också handlade med antikt och begagnat.

Cykelverkstaden nere på gården vid Fäladsgatan var också ett ställe som vi hade ärenden till. Det var egentligen Wici-centralen med Emil Olsson. som hade den, men han som jobbade där, Sture Witzell, köpte den, tror jag, och drev den sedan på egen hand. Jag var där med min cykel då och då under slutet av 1950-talet och början av 1960-talet. Alternativet, som i och för sig låg närmare Bryggerigatan, nämligen Cykel-Pelle eller Pelle Monark, vid Vilans torg, bedömdes ofta som opålitligt, eftersom Pelle inte alltid höll utlovade tider, och resultatet av hans arbete inte heller höll den kvalitet som man tänkt sig. Detta berodde tyvärr ofta på att Pelle tittade lite för djupt i glaset än vad som var bra för affärerna, tror jag. Men Pelle var i och för sig skojigare att besöka. än den ganska allvarlige men snälle Sture.

Far höll på en del med att reparera upp gamla cyklar, som han sålde på auktionskammaren på Barbacka och hade därför ofta kontakt med Sture Witzell. Detsamma gällde Viking Jernklinth från Odal. Far och Viking hade en del affärer ihop. Så jag var alltså lite hemmastadd och känd hos Sture.

I Eklöfs hus kände jag ingen. Visserligen hade min fars morbror, Oskar Ljungquist, en klädesaffär där, men med dem hade vi ingen kontakt. Sven Nilsson, som var försäljningschef hos Joel Johanssons bodde där också, och honom kände vi ju från Joel Johanssons. Vi köpte alla bilar där, och far bytte ofta.

Fasths conditori var lite mera exotiskt än Malmströms. Det senare var ju "hemmavid" och vant. Om man ville ha något annorlunda någon gång, gick man till Fasths. När jag började åka med utkörarna från bryggeriet Kronan, brukade vi hamna hos Fasths på morgonen en viss dag i veckan, och då drack vi kaffe där och åt nygräddade wienerbröd. Det är ett "gott" minne. Efter Fasths körde vi till mjölkaffären på Gärdsgatan, minns jag.

Det hände att vi åkte skridskor på "kopra". Då gick vi ner vid Fasths på Åkervägen och ut på isen där. Det var alltid ganska mycket folk där ute. Det vanliga stället för oss var annars Bomgatan rakt ner till skrotaffären och så ut på isen därifrån. Man kunde ju sedan åka därifrån bort till "kopra" också - om man aktade sig för brygghålorna, som låg på vägen dit.

Det skulle vara roligt, om någon som har lite mera att berätta om Eklöfs och omgivningarna där, hörde av sig. Det bodde ju en hel del människor i dessa hus.


eklofsmin.jpg
Eklöfs kvarter till höger på 1930-talet
essokonsummin.jpg
Från andra hållet runt 1960
langebrogvasterut1960min.jpg
Längst bort till höger, sett från Långebrogatan 34

1min.jpg 3min.jpg 4min.jpg 6min.jpg fasthsmin.jpg

De fyra första färgbilderna ovan har klippts ur en film, som Cerny Ohlander från Torggatan tagit i början av 1970-talet, när rivningen var nära förestånde. Den sista bilden har lämnats av Kjell Bengtsson, som presenteras närmre nedan.

eklofs1min.jpg

I det äldsta av Eklöfs hus bodde bl a Carl Björklund med familj på andra våningen. Här syns familjen på balkongen. Ca 1928.

wallgrenmin.jpg
Gustaf-Adolf Wallgren, skomakare 1929-50 i källaren under Sjöbergs frisörsalong

eklofs3min.jpg

Strax före rivningen omkr 1970. På hörnet fanns Ingemanssons herrfrisering, f d Carl Sjöbergs. Skyltfönsterna till vänster var Wici-centralen. Till höger går Fäladsgatan ned, och där nere fanns Sture Witzells cykelverkstad. Med ingång från Fäladsgatan bodde bl a familjen Stockenberg.
eklofs4min.jpg

Till vänster om Wici-centralen låg Lungquists kläder och efter den Signe Perssons bosättningsaffär. I det huset bodde Sven Nilsson som sålde bilar hos Joel Johanssons.
wicicentralen1min.jpg

Klicka vidare till Wici-centralens egen sida!


Några bilder från Eklövs hus på långebrogatan och från "fyrkappan", Karlsgatan 8. [Karlsgatan som fick sitt namn efter tre "Karlar": Karl Eklöf, Karl Sjöberg och Karl Björklund] I "fyrkappan" bodde min morfar och mormor, Anders och Anna Winkvist från 1933 till 1973, mormor bodde ensam där sedan morfar gått bort. Hon flyttade härifrån till Hantverkaregatan 12 och där bodde hon till 1976. De kom från "pottemakarehuset" till "fyrkappan". Det är min morfar Anders Winkvist som kör drickabilen hos Svenssons bryggeri. På ena bilden syns gengasbilen.

I "fyrkappan" bodde också min morbror Gösta Winkvist med familj, hustru Linnéa och dottern Karin (nu Johansson, f 1944) som är min kusin. De bodde sedan i Eklövs hus på Långebrogatan. I "fyrkappan" fanns fyra rymliga och trevliga lägenheter med två rum och kök. På gården fanns tillhörande brygghus, vedbod och utedass.

Själv bodde jag med mina föräldrar i Eklövs hus, Fäladsvägen 1, 3:e vån innan vi flyttade till Gärds Köpinge.


anderswinqvist1min.jpg anderswinqvist2min.jpg anderswinqvist3min.jpg Nedan följer några bilder som med sorglig tydlighet understryker den förödelse som drabbade Vilan under 1960- och 1970-talen.

fyrkappan1min.jpg fyrkappan2min.jpg fyrkappan3min.jpg fyrkappan4min.jpg

Fyrkappan eldades upp 1977.

Bengt Jönsson:

Samma öde som mötte Eklöfs fastigheter här till höger, drabbade så gott som samtliga hus på det ursprungliga Vilan, och i de flesta fall skedde ingen återuppbyggnad. Det känns onekligen lite snopet. Var Vilan så värdelöst?eklofsrivsmin.jpg


eklofsrivs2min.jpg


satellit2005min.jpg Slutresultat

flygvy70_1min.jpg flygvy70_2min.jpg