Vilans Vänner Kristianstad

Svenssons Bryggeri


svenssonsbryggeriext1min.jpg
Långebrogatan västerut. Svenssons bryggeri till vänster i kanten efter Allégatan.
svenssonsbryggeriext2min.jpg
Långebrogatan västerut. Ungefär samma plats som förra bilden. Här syns också "Pottemakarens, där sedan Sofiahemmet eller kooperativahuset byggdes. Svenssons bryggeri till vänster därefter.
svenssonsbryggeriext3min.jpg
Flygfoto från ca 1960 med Svenssons bryggeri i centrum.


Svenssons bryggeri låg vid hörnet av Långebrogatan och Allégatan. Man bryggde bara svagdricka här. Innehavare var Evald Svensson (se nedan). Två av hans utkörare var kända under namnet "Natt och Dag". Förmodligen kom sig namnet av att de körde till ganska sent om kvällarna. De kunde mycket väl komma med dricka efter kl 21 på kvällen. I verkligheten hette de Bertil och Gustaf Andersson och var bröder.


svenssonsbryggeri3min.jpgsvenssonsbryggeri1min.jpgsvenssonsbryggeri2min.jpg


Etiketterna ovan har Knud Rasmussen bidragit med.

svenssonsdrickakagge.jpg

svenssonsdrickakagge2.jpg

Drickakaggen tillhör Ingvar Olsson, som växte upp på Bryggerigatan 5.

Tidningsurklipp från 1951, som Leif Örstadius hittat på stadsbiblioteket.

evaldsvensson2.jpg evaldsvensson3.jpg
evaldsvensson4.jpg


Anders Winkvist körde i många år en av drickabilarna hos Svenssons bryggeri. På ena bilden syns en gengasbil. Bilderna har Kjell Bengtsson, dotterson till Anders Winqvist, bidragit med.
anderswinqvist1min.jpg anderswinqvist2min.jpg anderswinqvist3min.jpg

De fyra bilderna nedan har skickats in av bryggare Evald Svenssons systerson, Per Ihse. Han berättar om hästarna, att det ofta sades, att de var duktiga på att hitta hem själva, t ex vid julhelgen då kuskarna fick lite extra innanför västen och kanske satt och somnade på kuskbocken. Problemet var bara, att när de skulle svänga in på gården, fastnade de i porten.

På bilden av bostadshuset är det förmodligen gamle NP Svensson och hans hustru Hanna som syns i förgrunden. NP Svensson dog 1922 och bryggeriet drevs vidare av hustrun fram till dess att sonen Evald tog över. På interiörbilden från bryggeriet står Evald Svensson till höger och tappar svagdricka i en kagge.

Per Ihse är född och uppvuxen i Tollarp men hälsade på sin mormor och sina mostrar ganska ofta. En av dem, Rut Mårtensson, bodde i det gula huset bredvid Svenssons bryggeri och den andra var gift med droskägaren Gunnar Hansson ett par hus efter Svenssons bryggeri på Långebrogatan.

svenssonsbrygg1min.jpg svenssonsbrygg2min.jpg svenssonsbrygg3min.jpg svenssonsbrygg4min.jpg