Vilans Vänner Kristianstad


Långebrogatan 34 och 36


Långebrogatan 34 är ett av de få hus som fortfarande finns kvar på Vilan. Många har bott och vuxit upp här genom åren. Christina Hoff och Leif Örstadius har hjälpt mig att komma ihåg några av dem och bidragit med de flesta bilderna på den här sidan.

Själv minns jag detta som ett fint och modernt hus, även om det byggdes redan 1936. Där fanns Havannamagasinet med tobaks- och pappersvaror, tidningar, leksaker o dyl. Spelkulor, bokmärken, filmstjärnebilder, såpbubblor m m roliga saker. Här lämnade man också in tipset. Det var en viktig affär, och ärendena hit var många. Det var fröken Tydinger med förnamnet Peggy, som tillsammans med sin syster Margit Sellhammar drev rörelsen. Peggy bodde i en lägenhet bakom affären, och jag tror, att även hennes gamla mor bodde där. Min mor hjälpte till med expediering en kort tid i början av 1960-talet. Affären finns fortfarande kvar.

lbg34.jpg

Efter uppgången nr 34 B fanns en blomsteraffär, Iris. Ägaren var en dam som hette Mimmi Wallin, som bodde på Åsumsvägen 3. Därefter kom Vera Jönssons damfrisering. Dit flyttade hennes make Edvin Jönsson sin herrfrisörsalong, när frun upphörde med sin verksamhet. Han hade tidigare sin rörelse i Långebrogatan 36, som Leif Örstadius beskriver nedan. Lokalen övertogs senare av Evert Nilsson, som 1999 överlät rörelsen till Christina Hoff, som alltjämt driver salongen med namnet Barberaren på Långebro. Mera om detta nedan.

Sedan följde trappuppgången nr 34A och därefter Joel Johanssons kontor, där idag en Pizzeria är inrymd.


leiflarsgannikamin.jpg
Leif, Lars-Gösta och Annika
Bl a Christina Hoff och Leif Örstadius har berättat vilka de minns av hyresgästerna i fastigheten. De flesta kommer även jag ihåg. Således bodde i ingången 34 A familjen Nordborg på tredje våningen till höger. Det var Erik och Anna med barnen Kerstin, f 1940 och Agneta, f 1942 och Börje, f 1944 och Hans 1952. Familjen Nordborg bytte 1959 lägenhet med familjen Glantz på Hagtornsvägen 3. Familjen Glantz, pappa Gunnar f 1925, Lily, f 1924 med sönerna Lars, f 1948 och Jan, f 1953, flyttade in i lägenheten på 34 A.

På andra våningen bodde familjen Sune och Karin Hansson med barnen Lars-Gösta och hans syster Annika, f 1944. Vidare bodde här Uno och Wera Hoff med dottern Christina, f 1947. Christina tog över Evert


borjelangebrogatanmin.jpg
Börje Nordborg
Nilssons frisörsalong 1999. I lägenheten över denna bodde Christinas mormor, finsömmerskan Alma Larsson, som tidigare bott i Boka-Svenssons hus snett över gatan. Hon var syster till Nils Persson, som ägde Lindkvistahuset nere på Bruksgatan. I 34 A bodde också Gösta Palmblad med hustru och flickorna Birgitta och Marianne.

I 34 B bodde alltså Peggy Tydinger, som ägde tobaksaffären. Högst upp i denna ingång bodde Rolf Hansson, vars far var förman på Träbolaget.

I huset bodde även en flicka vid namn Ingrid Hansson, eventuellt storasyster till två små tvillingar. Vidare Göta Johnsson som var söndagsskollärare.

Leif Örstadius har berättat om en tragisk händelse som inträffade 1950. Leif bodde i Långebrogatan 36 men lekte alltid med barnen i 34:an. Lars-Gösta Hansson t ex var en av hans bästa kompisar. Leif och Lars-Gösta tog sig en dag in på Träbolagets gård för att gå på upptäcktsfärd bland trävarorna där. Med dem var också en pojke, som hette Lars-Olof Henriksson och bodde i 34 B. De var då bara 6-7 år gamla. Hur det gick till minns inte Leif exakt, men en brädstapel rasade plötsligt, och Lars-Olof hamnade under brädorna så olyckligt, att han omkom. Det var naturligtvis en traumatisk upplevelse, som för alltid har etsat sig fast i minnet, och en förfärlig tragedi för pojkens familj. När Leif berättade om detta, drar jag mig själv till minnes, att jag hörde talas om den händelsen, när jag var liten. tvillingarblamin.jpg
Annika Hansson, Birgitta Palmblad, Christina Hoff, Lars-Gösta Hansson, Ingrid Henriksson (hennes småsystrar tvillingflickorna Ulla och Gunilla), Marianne Palmblad.

Jag var sällan uppe på gården till 34:an och lekte, men det hände någon gång, dock inte så ofta, att jag direkt kände barnen där. Vi barn på Bryggerigatan höll oss för det mesta där och i Bruksgatan och nere på ängen, när vi lekte.

Leif Örstadius kände jag egentligen inte heller, men jag hörde talas om honom, eftersom min mor och hans båda arbetade som tyglagerskor på Yllefabriken. Vi var båda på Uddegårdens daghem i slutet av 1940-talet. Någon gång 1956-57 träffades vi igen i KFUM-scouterna i patrullen Hjorten. Det var på Ö Boulevarden mittemot Folkköket. Jag och Kenneth Lejon var scouter där en kort period. leifobengt2007min.jpg
Leif och jag träffas efter 50 år den 4/7 2007.

Leif bodde alltså på Långebrogatan 36. Det var ett litet hus, som låg omedelbart efter nr 34. Edvin Jönsson hade sin herrfrisörsalong där, och där fanns också Trobäcks handarbetsaffär. Leif berättar själv:

leifpagardenmin.jpg
Leif på gården till Långebrogatan 36
Från Långebrogatan sett hade Edvin Jönsson sin frisörsalong till vänster på 36:an och ytterligare till vänster fanns en brant backe ner till gården, där många ungar brukade leka. Där hade även Joel Johanssons hade ett garage Jag minns inte vem som ägde huset. Min mor betalade 25 kronor i månaden i hyra, inkl. el. När det var ruggigt värmde hon upp enrumslägenheten med ett värmeelement. Edvin hade av hyresvärden fått i uppdrag att kontrollera hyresgästerna och förbjöd min mor att använda elementet eftersom det tog för mycket ström. Varje gång det knackade på dörren, gömde hon undan elementet.

Från gården ledde en trappa upp till bottenvåningen. Till höger bodde Leif och hans mor i ett rum och kök. Till vänster fanns en bakingång till Trobäcks affär. Där var också en dörr in till något

utrymme, som antagligen hörde till affären. Leif minns inte, att den dörren någonsin öppnades. På andra våningen, vindsvåningen, bodde en äldre man som hette Gustafsson. Däruppe bodde också en dam, som hette Hilda Svensson och sysslade med att spå folk. Hon köpte en fastighet på Västra Vallgatan 26, dit både hon och fru Örstadius och Leif flyttade, när huset skulle rivas omkr 1955. Här byggdes då ett nytt fint hyreshus med Kristianstads sparbank på bottenvåningen. Det finns fortfarande kvar.

majawass_stig_margareta_hilda_min.jpg
Maja Wass, Stig, Margareta Örstadius,
Hilda Svensson
margareta_hilda_mfl_min.jpg
Längst till höger Margareta Örstadius,
Hilda Svensson. Övriga två damer okända.

Här följer några andra bilder med Leif och en del av hans vänner:


leifvidlangebromin.jpg
Leif vid Långebro

Birgitta Nilsson (f Palmblad) har berättat att 36:an också bodde en familj med tre barn, Alf, Kjell-Åke och Torsten. Efternamnet var Månsson. Mamman var en liten mörk kvinna.

festmin.jpg
Konfirmationskalas våren 1958 på Västra Vallgatan 26. Sven Linderoth (Härlöv), Leif, Börje Nordborg, Kenneth Svantesson, Lennart Hansson

realexamen2min.jpg
Realexamen. Börje Nordborg, Leif och Jörgen Jansson (Odal)
realexamenmin.jpg
Realexamen. Från vänster: Birgitta Cervin (Hedentorp), Fritz Julstrup (Långebrogatan 30), Lennart Hansson (Bryggerigatan 12), fyra Everödsbor, Leif.

fest2min.jpg
Från vänster: tre kusiner, systrarna Ulla och Birgitta Cervin. De senare bodde på Lunnabacken, Hedentorp.
leifoagnecaltexmin.jpg
Leif och Agne Wivel (Bryggerigatan 15) vid Långebro station med Gulf och Caltex i bakgrunden
kennetholeiflangebrostationmin.jpg
Kenneth Svantesson och Leif vid Långebro station

nutidmin.jpg Christina Hoff föddes 1947 och växte upp i Långebrogatan 34 A. Hon lärde till herrfrisör, bl a hos Ingemanssons på Långebrogatan 44. Efter många års yrkesverksamhet av annat slag återgick hon så småningom till frisöryrket och övertog alltså Evert Nilssons salong 1999 och driver den sedan dess. barberarenmin.jpg


Evert Nilsson övertog 1952 rörelsen efter Edvin Jönsson med befintlig inredning från 1932, och denna är fortfarande intakt. Christina har pietetsfullt behållit det mesta i ursprungligt skick och bevarat en mängd gamla föremål och dokument från äldre tid. Evert var en Vilan-entusiast av stora mått och samlade gamla fotografier, som han förstorade och ramade in. Dessa tavlor pryder fortfarande lokalens väggar och erbjuder besökaren en nostalgisk tur på gamla Vilan från före sekelskiftet 1900 och framåt. Många av dessa bilder återfinns på annan plats på hemsidan.


kassamin.jpg
Den gamla kassaapparaten, där journal fördes för hand på en pappersrulle och med särskilt fack för drickspengar.
skylt3min.jpg
Gamla barberarredskap, bl a en mustaschbrännare, som man kunde få njuta av för 50 öre 1930.

salong2007min.jpg

Barberaren på Långebro verkar vara ett centrum för alla som vill hålla fast vid det gamla Vilan. Hit kommer många stamkunder sedan decennier, även om de av naturliga skäl blir färre med åren. När man pratar med Christina om gamla tider och personer som bott och vuxit upp på Vilan, känns det ibland nästan som att få träffar i en databas. Det ena namnet efter det andra får liv, och Christina spanar genom fönstret för att se, om inte vederbörande möjligen råkar komma förbi. För mig känns det som att förflyttas 50 år tillbaka i tiden.

I ett tidningsreportage från 1999 säger Christina:

Jag tog mina första steg i yrket här hos Evert. Jag bodde i fastigheten hos mina föräldrar - och min mormor bodde rakt ovanför salongen! Jag är född i huset och har faktiskt bott här i 20 år. Och nu ska jag fortsätta i salongen där jag började med att sopa golvet.

Christina har både gesäll- och mästarbrev, och hon hade egen salong i Vä under åren 1970-74 efter att ha jobbat hos Rundbergs 1967-70. - Men sedan har jag jobbat på Renhållningsbolaget i över 19 år. Nu ska det bli mycket roligt att få bli frisör igen - och i den salong, som jag egentligen länge velat ta över.

prislista1930min.jpg prislista1954min.jpg

christinamin.jpg
christinafamiljmin.jpg
Christina med pappa Uno och mamma Wera
christinaomariannemin.jpg
Christina och Marianne Palmblad

christinaomammamin.jpg
Många minns säkert, att Wera jobbade i Pressbyråns kiosk på Långebro station. Jag har köpt många paket glass till söndagsefterrätt av henne.

christinafamilj2min.jpg
På utflykt. Här är också mormor Alma Larsson med.
skylt4xx.jpg

Birgitta Nilsson, f Palmblad, berättar och har lämnat bilder

Vi hade en del traditioner och bl a kommer jag speciellt ihåg luciatågen. Med åren blev vi fler och fler barn och denna tradition levde i många år. I god tid före Lucia samlades vi för att utse den lyckliga som skulle bli Lucia. Vi övade flitigt och detta skedde i det gemensamma badrummet i källaren där vi gick runt, runt och sjöng. (Toalett m bad hade endast ytterlägenheterna medan vi andra delade på badrummet i källaren.)

Luciamorgonen träffades vi tidigt, var nog lite nervösa hur vi skulle klara av det. Som regel gick det bra, men Lucian hade levande ljus i håret och det kunde ställa till en del problem. Det hela avslutades med att vi bjöds på varm choklad och lussekattor som någon av våra mammor ordnat. Spännande var det också när vi skulle dela på det som vi fått av dem vi lussade för, det kunde vara godis, pepparkakor, frukt och ibland också en peng. Glada gick vi sedan till skolan för att fortsätta lussefirandet där. På bilden är det första luciatåget, troligen 1945 och här är vi i familjen Henrikssons lägenhet, Ingrid och Lars-Olof Henriksson, Göta Johnsson och Birgitta Palmblad. Med åren blev vi fler och fler barn och denna tradition levde i många år. Härliga minnen!!
luciamin.jpg

I huset bodde också, som jag inte tror har nämnts, Kerstin Nilsson. Hennes föräldrar Matilda och Sture Nilsson hade hand om huset och jag kommer ihåg att vi ofta när det var kallt hälsade på hennes pappa i pannrummet där det var varmt och skönt. Per-Åke Jönsson bodde också i 34 A och var son till frisörparet Jönsson.

kennetbirgittamin.jpg
1946: Kennet Leijon och jag njuter av glass medan våra föräldrar förmodligen tittar på fotboll (Vilan naturligtvis!)


harlovsangarmin.jpg


1947: På Härlövs ängar åkte vi mycket skridsko. Ingrid Nilsson, Göta Johnsson, Margareta Lindström och Birgitta Palmblad

1950: Julkalas hos Annika och Lars-Gösta Hansson. Ingrid Henriksson. Torsten Månsson, Marianne Palmblad, (Sven-Olle, kusin till Annika och Lars-G), Christina Hoff, Gertie Nilsson, Börje Nordborg, Kjell-Åke Månsson, Kerstin Nordborg, Annika Hansson. Agneta Nordborg, Birgitta Palmblad, Kerstin Nilsson och Lars-Gösta Hansson. julkalasmin.jpg 1951: Samlade i hörnet på gården: Göta Johnsson, Birgitta o Marianne Palmblad och Kerstin Nilsson. vilansglasmin.jpg

affischmin.jpg

1952. Efter söndagsskolan gick vi ofta på promenad och här har vi stannat till vid annonspelaren å Vilans torg: Birgitta Palmblad, Annika Hansson och Kerstin Nilsson.
isenmin.jpg December 1952 Härlövs ängar: Annika Hansson, Birgitta o Marianne Palmblad och Ingrid Henriksson.

paskmin.jpg

Påsken 1954: Fem glada påskgummor i 34:an: Agneta Nordborg, Marianne Palmblad, Ingrid Henriksson, Birgitta Palmblad och Annika Hansson.