Kristianstad, staden vid Helgeå

ljungquists.jpg

Se även "Eklöfs" och där omkring samt Wici-centralen!

Av bil- och cykelmodellerna att döma bör bilden vara tagen någon gång runt 1930, d v s ca 15 år innan jag föddes. Längst till höger finns en frisörsalong, som heter C. Sjöbergs. Den drevs av en frisör som hette Ingemansson, när jag var liten på 1950-talet. Jag klippte mig inte där, utan hos Edvin Jönsson, som hade sin salong i ett litet hus mellan Havannamagasinet (Långebro cigarraffär) och Dahlqvisthuset på hörnet vid Gjuterigatan, alltså i kvarteret före Hvilans Mekaniska infrån stan räknat på höger sida.

Jag vill gärna placera Wicicentralen efter Ingemanssons, men jag kan inte se någon affär på bilden. Två skyltar på trädet pekar ut en cykelverkstad nedåt gatan till höger. Där nere fanns Wicicentralens verkstad, men visst var affären uppe vid Långebrogatan? Kanske byggde man om, så att det blev ett skyltfönster här senare.

Sedan jag skrev detta, har Kjell Berggren hört av sig. Kjell är dotterson till Wicicentralens ägare Emil Olsson. Han har berättat, att Emil med familj hade sin bostad, där fönstret efter frisörsalongen syns på bilden. 1938 inreddes cykelaffären där med skyltfönster, och familjen flyttade upp till nästa våning. Affärslokalen låg tidigare i källaren under frisören, där det sedan blev skomakeri med nedgång från Fäladsgatan. Kjell växte upp på Hedentorp, närmre bestämt Åsumvägen 20 mittemot tidningskiosken, innan man kommer fram till Lunnavägen. Han gick i Vilans skola 1949-54, då han flyttade till Lund. Han är numera bosatt i Åhus.

Gunnel Falk berättar på http://goto.glocalnet.net/langebro/:

Fasts Conditori hade bageriet på gården. Där kunde vi ungar få kakor som hade blivit brända. Axel Svensson började med sin möbelaffär uppe vid gatan i liten skala. Signe Persson ägde slöjd och bosättningsaffären där vi brukade köpa våra presenter när vi skulle gå på kalas. Hon slog nog av på priset när hon förstod att vi ville ha det.Hon sålde också kaffe i lösvikt som hon malde i en stor kvarn.

Ljungkvist Dam och Herrekipering sålde Solblommans klänningar. På sommarenkunde många ha likadana klänningar. De sålde också kostymer underkläder. Fru Ljungkvist var också ombud för korsetter "Spirella". De sålde också kostymer rockar och kappor

Wici centralen ägdes av Emil Olsson som sålde cyklar av märket Wici. De hade en verkstad i källaren på gården som sköttes av Sture Witsell. Många gånger fick han nog inte betalt för sitt arbete då vi hämtade cyklarna som blivit lagade. Vi bara sa att Far kommer och betalar, vilket kanske inte alltid blev av.

Jag minns Emil Olsson och Sture Witzell. Olsson var inte världens vänligaste man, tyckte vi barn i alla fall, han gjorde ett ilsket intryck. Kjell Berggren har emellertid dementerat, att han skulle vara ilsken av sig, tvärtom. Witzell snäll och försynt. Han var lång och smal, hade vågigt, gråsprängt hår. Jag var ibland med min far hos honom med cyklar till lagning, som far sedan skulle sälja vidare.

langebrogvasterut1960min.jpg
En bild från ca 1960 visar Långebrogatan västerut. Här syns också Algots korvkiosk längst ned till vänster. Bilden har skickats av Anita Svensson, f Ericsson.
Ljungquists Kläder ägdes av Oscar och Elin Ljungquist. Oscar var min farmors bror. Deras far var tegelbruksarbetare vid Kvarnäs tegelbruk i Skånes Viby. Jag tror inte att jag var inne i affären någon gång trots släktskapet. Överhuvudtaget träffade jag nog aldrig Oscar och Elin. De hade två söner, tvillingar, kusiner till min far alltså. De hette Eve och Ove. Ove drev så småningom Esso bensinstation, som byggdes på hörnet längre fram efter Fasths conditori. Eve var brandman.

På bilden följer sedan en tobaksaffär. Den minns jag inte. Däremot låg här en liten bosättningsaffär med husgeråd och prydnadssaker. Man kunde ibland hitta någon lämplig liten present här. När jag läser Gunnels beskrivning, kommer även jag ihåg, att man kunde köpa nymalet kaffe i affären.

Därefter kommer Axel Svenssons möbelaffär, som senare byggde ett nytt möbelhus nedanför Esso efter Fasths. Och så avslutades fastigheten med Fasths conditori. Egentligen var Malmströms längre in mot Långebro vårt fik, men det hände, att vi även besökte Fasths, för omväxlings skull kanske. När jag började åka med utkörarna på Kronan bryggeri, minns jag, att vi brukade leverera till Fasths ganska tidigt på morgonen, och då fikade vi där och åt alldeles nygräddade wienerbröd. Det var mycket gott. Jag tror vi blev bjudna på dem. oscar_elin_ljungquistmin.jpg
Elin och Oskar Ljungquist i sin affär

På vänstra sidan av Långebrogatan har tydligen inte konsumhuset byggts än.