Kristianstad, staden vid Helgeå

malmstroms2.jpg

......................... Bilden är tagen efter det att Rybohuset har rivits, och som syns längst till vänster är stora delar av gamla Vilan från posten västerut borta.
......................... Inget nytt har sedan byggts. Denna del av Vilan är idag ett öde land. Men Malmströms finns kvar! Och Rubergs.

rubergs1min.jpg
Rubergs kontors- och försäljningslokal. Malmströms till vänster.
rubergs2min.jpg
Rubergs bilverkstad nere på gården från öster.


För ett halvår sedan, sommaren 2006, var jag inne på Malmströms och drack en kopp kaffe och åt en kaka. Känslor av både vemod och igenkännandets glädje infann sig. Här var min barndom! Jag kände, att få ställen i världen skulle på samma sätt förmå öppna vägen tillbaka till det stängda land, som jag kommer ifrån. Samma möbler, samma inredning, samma tavlor, samma allting. Jag spanade förgäves utanför fönstret efter Österbergs järnhandel och Johanssons tobaksaffär med senaste numret av Kalle Anka och Fantomen. Det kändes så självklart, att de skulle finnas där. Men jag är 61 år idag, inte 10.


malmströms83_4.jpg Ur Kristianstadsbladet

Hos Malmströms har jag och min familj köpt hundratals nötkransar och bananbakelser. Jag har druckit litervis med hallon- och apelsinsaft ur höga immiga saftglas med isbitar och sugrör. Det var min första godisaffär. Jag kallade den "Mammströms".

Här jobbade Gunnel Falk i över 50 år. Hon pensionerades 1997, och minns liksom jag sitt Vilan här på Internet. Även hennes syster jobbade här och ett biträde till. Jag ser dem framför mig som de såg ut då. Jag har inte sett dem på minst 40 år. Jag ser fru Malmström, något förnäm med guldlagningar i tänderna men rekorderlig. Jag minns också, hur jag var med och levererade läsk och saft hit, när jag börjat jobba på loven på Bryggeriet Kronan. Fru Malmström krävde, att läskflaskorna skulle lavas in i kylskåpet och inte lämnas i backarna bara. De gamla läsken skulle läggas ytterst. Jag har gjort det många gånger.

Ett artisteri i marsipan. Om Albin Malmström och hans conditori.

wibergsrubergsmalmstromsmin.jpg

Herr Malmström minns jag bara vagt. Han höll mest till nere i bageriet. De hade en brungråspräcklig cockerspaniel som blev ganska gammal. De hade också en son som blev tandläkare.

malmstromskorgmin.jpg Albin och Sonja Malmström startade konditoriet 1924, därmed har det alltså funnits här på Långebro i mer än 80 år. Förr levererades kaffet och kakorna i kaffekorgar, som kördes ut av springpojkar eller springflickor. Det var olika företag, som beställde sitt fika på detta sätt. Korgarna var av plywood, och även övriga konditorier i stan hade sådana med sitt namn tryckt på sidorna. T ex minns jag en äldre man som med moped körde ut kaffe i sådana korgar från kafé Rio i hörnet av V Vallgatan och Tivoligatan. Kaffet levererades i porslinskannor, och för att hålla värmen slog man in dessa i tidningspapper på vintern. Thermosar användes inte. Malmströms höll öppet till kl 22.00 på kvällarna. Familjen Malmström bodde själva på andra våningen.

Nötkransen - Malmströms specialitet     En dag på ett K-märkt konditori

Konditoriet ägs sedan 1969 av Lars Hagman och Leif Nordgren, som har gjort vissa smärre förändringar, men i stort sett har konditoriet bevarats så som det en gång var. Måtte Malmströms få finnas kvar i min livstid! Om det bildades en förening för Malmströms bevarande, skulle jag bli den förste medlemmen. Idag när nästan allt annat på Vilan är skövlat, framstår Malmströms som en trotsig symbol för allt som var Vilan.