Vilans Vänner Kristianstad


Rigmor Sandberg, f Svensson, 1950


Jag heter Rigmor Sandberg, född Svensson. Jag föddes 1950 och mina föräldrar hette Sonja och Ernst Svensson. Vi bodde på Lindvägen 7 ute på Hedentorp. Båda våra föräldrar är döda, mamma 1994 och pappa 1997.

Runt där vi bodde fanns även Mats Hallqvist, syskonen Mårtensson (Margareta, Britt, Vivianne, Jörgen och Jan, Kittels, en Håkan Svensson (tror jag) , min barnvakt Ann-Britt Persson (Söderberg idag) och hennes bröder Nils-Gert, Jan-Bert och Lennart. Ann-Britt och jag harfortfarande kontakt och när jag är i Kristianstad försöker vi alltid ses.
lindvagen.jpg

rigmor5859min.jpg
Läsåret 1958/59
Grannar på andra sidan var Ingrid (gick i samma klass som min syster) och Britt-Lis Nilsson, Agneta och Per Hellberg, Ann-Britt (kommer ihåg att hon hade kaniner i trädgården) och Bert Ericsson. Så en kille som hette Ulf Broddesson, gick under smeknamnet "gylfaknappen" (för att han glömde knäppa alla knappar i gylfen). Tror att han är polis idag. Tänk så elaka vi barn kunde vara. Hans mamma vet jag brukade stå på Kiviks marknad och sälja mattor bl.a. De sistnämnda bodde på Gripens väg. Vi ungar i kvarteret hade kul, lekte gömme, tafatt m m.

1960 skildes våra föräldrar och mamma, jag och min syster flyttade in till Hagtornsvägen 17. Där bodde vi på översta våningen med balkong på taket och därmed hade vi en härlig utsikt över kvarteret. I samma hus bodde Renate och Bobby Skottke, Eva Simonsson m.fl. I kvarteret fanns Margareta Andersson, Christer Neering, Ingvar Widell. Det är de jag kommer ihåg.


Kommer ihåg att mamma arbetade på en servering som låg vid en bensinmack (tror jag) på Långebro. Vet att jag ibland cyklade dit för att hjälpa henne diska så hon kunde komma hem fortare och kanske jag fick en liten slant för diskningen.

På vintern brukade vi ta rälsbussen från Långebro station för att åka till Forasakar och åka skidor. Där fanns ett fik med en jukebox som vi alltid hängde kring. Populärast var Cliff Richard och Elvis Presley att lyssna på.

Det var en härlig bekymmersfri tid. Vi gick alla på Vilans skola. Kvällarna blev det mycket lek. Vi var ett härligt gäng som hängde ihop.

rigmor5960min.jpg
Läsåret 1959/60

rigmor6263min.jpg
Läsåret 1962/63
I lågstadiet hade vi Aina Fridqvist och sedan när vi började i 4:de klass fick vi Margit Eriksson. Margit lever fortfarande och bor idag i Sölvesborg. Vi har sporadisk kontakt. Margit hade jag som lärare till jag slutade skolan 1965. Klass 9 var frivillig då och jag ville börja jobba och fick arbete på Televerket som telegrambud. Andra lärare vi hade var bl.a. Nils Arup som vi inte var speciellt förtjusta i, så en lärare som hette Bertil Pamp (kommer inte ihåg i vilket ämne). Rektor var först Karl Arvelid och sedan Ruben Lunderup.

Vi hade en återsamling från 6:e klass i april 1991. Den tillbringade vi på Vilans skola i "nya matsalen". Margit Eriksson kom också och hon kände igen oss allesammans. Några klasskamrater finns tyvärr inte med oss längre.

1966 flyttade mamma och jag till Malmö. Min syster bodde där redan. Mamma bodde kvar i Malmö fram till sin död. Pappa stannade kvar i Kristianstad. Själv hamnade jag så småningom i Eskilstuna där jag fortfarande bor kvar. Besöker Kristianstad minst en gång per år, har fortfarande kontakt med Eva-Britt Karlsson och Margareta Andersson som båda var mina "gamla" kompisar från skoltiden.

traff1991min.jpg
Klassträff 1991


rigmorkonfmin.jpg
Konfirmation 1964


Ja, det var lite om mitt liv i Kristianstad. Tycker fortfarande att det är roligt att komma "hem" men det har sannerligen förändrats på Vilan och jag har svårt att komma ihåg hur det såg ut förr. Det har varit till stor hjälp för minnet att titta på gamla kort som många skickat in. Kan sitta länge och bläddra mellan sidorna. Roligt att det blivit så populärt bland oss "gamla" Vilan innevånare. Skulle vilja se fler kort men inte bara från Långebrogatan, Torggatan osv, utan även från de andra gatorna som det rivits hus och byggts nya på.