Vilans Vänner Kristianstad
140 gamla vilanbor samladepaskoltrappanmin.jpg

Reportage var infört i Kristianstadsbladet 2008-02-25 på en nystartad sida, som presenterades enligt följande:

Välkomna till ”Föreningsliv”, en vinjett där vi rapporterar om det som har hänt i föreningen. Sänd in korta referat, från föreningars årsmöten, pensionärsträffar eller resultat från schack och bridge och vi lovar att publicera det så snabbt vi hinner.

Vi förbehåller oss rätten att stryka i texter. Snabbast kommer det i tidningen om vi får materialet via e-post till foreningsliv@ kristianstadsbladet. se

Ansvarig redaktör är Bertil Andersson, telefon 044- 185503. Brev kan sändas till Föreningsliv, Kristianstadsbladet, 291 84 Kristianstad.

Det var fullsatt i Vilans församlingshems stora sal på söndagen den 10 februari 2008, när Sällskapet Vilans Vänner anordnade en återföreningsdag för personer som vuxit upp eller bott på det gamla Vilan, som i stort sett försvann i slutet av 1960-talet. Deltagarna var födda mellan åren 1916 och 1958, och många glada återseenden kunde upplevas.

Man inledde träffen med en rundvandring på Vilans skola, där mycket förändrats, sedan de besökande en gång i tiden som elever nött de gamla golven och trapporna. Ivrigt sökte man sig till de klassrum, där man en gång under såväl skratt som gråt och tandagnisslan gjort sina första lärospån i livet. Förändringarna var inte större än att det gick bra att känna igen sig.Efter återsamling i församlingshemmet berättade Agneta Ekner Carlsson, rektor för Härlövs rektorsområde, lite om skolans senare historia och om dagens situation, vilken tyvärr innebär, att innevarande termin är skolans sista. Bl a sviktande elevunderlag gör att skolan läggs ned till hösten. Så dagens besök var inte bara ett kärt återseende, utan också ett definitivt avsked från flera generationer till den gamla skolan.

Agnetas anförande om Vilans skola
Mp3-fil. Kan ta någon minut att öppna!

agnetamin.jpg

bengtgotemin.jpg

janarupmin.jpg
Jan Arup
Resten av eftermiddagen ägnades åt samvaro i församlingshemmet. Man åt landgång och drack kaffe med de berömda nötkransarna från Malmströms conditori, som alla med rötter på Vilan minns med stor förtjusning. Tre nyskrivna sånger om Vilan sjöngs till kända melodier, gruppfoton togs, och dagen avslutades med bildvisning från gamla Långebrogatan. Bengt-Göran Jönsson och Göte Björklund kommenterade en del av bilderna, och bröderna Leif och Jan Arup bidrog med historik och minnen av sin morfar, den legendariske Boka-Svensson, som ägde flera hus här ute och var en känd profil på Vilan under hela första hälften av 1900-talet fram till sin död vid 98 års ålder 1967.


leifarup.jpg
Leif Arup

Klicka vidare till Boka-Svenssons egen sida, där bl a Leifs och Jans berättelse återges!

När samlingen omsider upplöstes, var den stora frågan, som många ställde: När blir nästa träff? Svaret är, att en nästa gång blir det, men exakt när, meddelas så småningom. Intresset för det försvunna Vilan, tycks vara enormt, och initiativtagarna känner sig klart inspirerade till en fortsättning av projektet Vilans Vänner.

bild1min.jpg bild2min.jpg bild3min.jpg bild4min.jpg bild5min.jpg

bild6min.jpg bild7min.jpg bild8min.jpg bild9min.jpg bild10min.jpg

Samtliga gruppfoton nedan har tagits av Uno Sköld

1920min.jpg
Födda på 1920-talet och tidigare
1930min.jpg Födda på 1930-talet 1940_1min.jpg Födda 1940-44 1940_2min.jpg Födda 1945 och senare


gotebjdvalkommen.jpg

Göte Björklund hälsade välkommen! Mp3-fil. Kan ta någon minut att öppna!

I sitt välkomstanförende sa Bengt Jönsson bl a:

Ni kanske tycker det är konstigt att jag spelar en låt (Vår bästa tid är nu), som lyfter fram nuet, när orsaken till att vi träffas här idag är dået. Men nuet är inte bara nu. Vår stund på jorden är alltid nu, och där lever vi med våra erfarenheter och minnen, våra förhoppningar och vårt ansvar. Vi är Vilans Vänner nu, därför att vi alltid varit det och inte kan vara något annat. Vilan är nu!

Vidare, när bildvisningen inleddes med dessa bilder:


bredbergsmin.jpg langebrog35rivetmin.jpg bjorklundsrivsmin.jpg torggatan5min.jpg

Det är ju med lite sorg i hjärtat man ser de här bilderna. En barndomsvärld går i graven. Och det är inte bara nostalgiska vemodskänslor de väcker, de framkallar också en hel del indignation över den respektlöshet för generationers samhällsbyggarmöda som rivningen av gamla Vilan har upplevts som. Kanske var det inte meningen att stora delar av Vilan skulle läggas för fäfot, vilket man efter 40 år faktiskt kan påstå har skett. Man hade väl trott, att det fanns några planer för Vilans framtid i skrivbordslådan, men det har visat sig, att det var skralt med det.


Allsång före maten          Några klipp ur den musik som spelades vid träffen finns här.     Mp3-filer. Kan ta någon minut att öppna!


bild12min.jpg bild13min.jpg bild11min.jpg bild14min.jpg bild15min.jpg

bild16min.jpg bild17min.jpg bild18min.jpg bild19min.jpg bild20min.jpg