Vilans Vänner Kristianstadrubrikbildreferat.jpg


Träff den 28 juni 2009


Söndagen den 28 juni hade Vilans Vänner sin fjärde sammankomst efter starten 2007. Som vanligt fylldes Vilan församlingshem till sista plats av gamla vilanbor, som ännu en gång under skratt och sång lyfte upp sitt gamla Vilan och delade minnen från en tid som flytt.

Samvaron inleddes med ett kort bildspel om Härlövs ängar, som spelat en stor roll för alla, som vuxit upp på Vilan, både på sommaren, då ängarna blommade och himlen befolkades av vipor och beckasiner, alltmedan Härlövs kor lugnt idisslade sin föda, och på vintern, med kilometersvida isvidder att sträcka ut på med spark eller skridskor.

Aulis Rosendahl, uppvuxen i Härlöv, berättade om ängarnas roll i härlövsböndernas vardag och återgav ett dramatiskt minne, då en av hans föräldrars kor höll på att drunkna i Lilla Rännan men räddades tack vare en simtur med Aulis tvärs över Helgeån och kunde kliva upp på Strandpromenaden i Tivoliparken för en åktur med traktorvagn över Långebro hem till Härlöv. Kon som på detta sätt gått till eftervärlden hette 21 Lotta.

Om sin uppväxt på Bryggerigatan, helt nära ängarna, berättade Bengt-Göran Jönsson i ett annat bildspel. Han dröjde särskilt vid Boka-Svenssons hus, nr 5, där han bodde som barn och yngling åren 1946-1964. Som avslutning framförde alla som bott på Bryggerigatan en liten visa med för tillfället hopsnickrad text.

För att understryka Odals delaktighet i vilangemenskapen berättade Babs Falk, f Johansson, några minnen och sjöng en visa om bl a Algots korvkiosk, som väckte många glada minnen och muntra skratt. IOGT, Fasths konditori och Lindgrens skoaffär var andra ljuspunkter hon lyfte fram.

Karl-Erik Holmgren berättade en rolig historia, och Kjell Nilsson tackade Bengt-Göran och övriga som lägger ned arbete på att hålla igång och vidareutveckla Vilans Vänner. Kjell brinner själv för Vilan och det gamla Kristianstad och uppmanade alla att tänka till kring hur man på bästa sätt kan utforma framtidens Vilan och framföra sina synpunkter till de styrande.

Naturligtvis hade Malmströms conditori levererat legendariska nötkransar och extra gott vetebröd till kaffet, som systrarna Gunnel Falk och Inga Nordgren med van hand, efter 50 år på Malmströms, skar upp och serverade de 140 gästerna. Till kaffet sjöngs gamla schlagerörhängen till ackompanjemang på dragspel av Roney Johansson.

På samma sätt, som man alltid efter dagens slut gjort i den gamla skolan tvärs över gatan, avslutades samvaron med "Så går en dag" och full enighet rådde om att en ny träff ska ordnas i sinom tid - i församlingshemmet eller på annan plats.

Bengt-Göran Jönsson


bild2min.jpg bild1min.jpg

bild4min.jpg bild3min.jpg