Leif Arvidsson, f 1943 i Hammar, springpojke hos Wibergs möbler i slutet av 1950-talet

Leif och Bengt-Göran Jönsson är kusiner på fädernet. Leifs far hette Arvid Jönsson och var på slutet
av sitt yrkesliv chaufför på Thermotransport och levererade mat till bl a skolor åt KBS (Scan).


leifarvidsson.jpg
Jag började på Vilans möbelaffär i juni 1958, lönen var 40 kr iveckan. Vi var ett 10-tal anställda, 3 i butiken, 3 i verkstaden, och så var det jag och Hasse Persson som var chaufför/lagerchef.

Nils Wiberg var ju chefen, som han skulle tituleras när man tilltalade honom, Owe Wiberg sonen. I butiken fanns också fröknarna Mårfelt (osäker på stavningen), som var från Hanaskog, Ulla-Gull Johansson från Fjälkestad, och fröken Rosa som var kassörska och satt i en egen liten glasbur iaffären.

En dag gick jag till chefen och bad om löneförhöjning, "Räcker det med tia?" sa chefen. Så sen hade jag 50 kr i veckan minus skatt 6 kr.

I snickar- och målarverkstaden jobbade möbelsnickaren Albert Andersson och målarmästaren Knut Nilsson. Andersson var ungkarl och bodde i en etta inne i stan, jag tror den låg bak Sko-Fritz' affär. Nilsson var gift och bodde på udden, hans fru ägde eller var delägare i Iris blomsteraffär intill Everts frisörsalong.

Dom var oerhört skickliga hantverkare, jag såg ju ofta gamla, slitna och "rickiga" stolar och bord, framför allt stilmöbler, som kunder kom in med. Dom förvandlade dessa möbler till verkliga skönheter.

I tapetserarverkstaden basade Jönsson, medarbetare var en som hette Toll från Fjälkinge, Han var mycket engagerad i scoutrörelsen. Tapetserarelev var Bo Olsson från Egna Hem i Kristianstad.

Jag jobbade mycket ihop med Hasse. Det mesta som såldes levererades till kunden. Firman hade köpt en ny Volvo Duett och en stor släp, precis innan jag började. Där fanns också en gul sidovagnsmoppe, jag tror motorn hette Fux och satt i bakhjulet. Man fick cykla igång den, men när man fått upp farten gick den som ett skott.

Jag var ofta på Trä- och Byggnadsvaror och hämtade virke. Där basade Gunnar Nilsson med medarbetaren Henry Lund. Min farbror Ingvar Jönsson var chaufför där en tid. Där jobbade även Karl-Erik Nilsson, som jag sen spelade fotboll ihop med i Nosaby IF

Varje sommar så möblerade vi framför affären med utemöblemang, (undrar om det finns några foton från den tiden).

Hasse Persson bodde med sina föräldrar i huset. Hasses far jobbade på Frimus. Hasse hade sällskap med Karin Arvidsson, hans blivande fru, som jobbade på Kristianstads Fröhandel. Jag kommer även ihåg korvhandlaren innan bron, där var jag ofta handlade korv till damerna i affären.

Tanterna på Bryggerigatan 4, Anna och Ruth, var kunder hos Wibergs, jag var hos dom ett antal gånger, och dom var mycket generösa med dricks, kunde faktiskt få en hel femma, vilket var fantastiskt, med tanke på den lön man hade. Några år senare när jag började på KBS lärde jag känna Anna bättre, det var hon som jobbade på trikinlabb.

Jag har även minne av Hakon Swärd, som också var kund hos Wibergs. Jag kommer ihåg en gång jag skulle leverera, jag tror det var en snygg stol som vi hade renoverat. Jag knackade på och blev ombedd att komma in med stolen, då satt Hakon i köket i en rök- eller morgonrock med dragspelet i knät, och en cigarett i ett långt munstycke, jag fick lyssna på en trudelutt som han rev av på dragspelet, jag tyckte han var alldeles enorm på att spela, jag gick själv på Hagströms och försökte lära dragspel, men när man hört Hakon så ville man bara lägga av.

Nåväl när jag skulle gå så sade Hakon: Du ska ha lite dricks, dukan ta en tia där borta, sa han och pekade på köksbänken. Där låg en hög sedlar och mynt, jag tog en tia, tackade så mycket och gick. Jag fick alltså nästan en daglön i dricks, jag jobbade sex dar iveckan, så ni kan säkert förstå att jag gärna körde hem saker till honom, det hände nog ett par gånger till vill jag minnas.