Vilans Vänner Kristianstad
joelportratt1965min.jpg
jjbmc.jpg

En av de största bilhandlarna på Vilan på 1950-60-talen var Joel Johanssons bilförsäljning . Under 1960-talet var det främst bilar från BMC-koncernen (British Motor Corporation) som såldes. Det rörde sig om Austin och Morris. Men tidigare hade många andra märken saluförts här, t ex Hudson, Flying Standard, Studebaker och Renault.

kontormin.jpg

Göte Björklund har bidragit med några uppgifter om Joel Johansson och hans företag:

Joel Johansson startade sin rörelse vid mitten av 1930-talet. Han var född 1905 i Norrlia i Degeberga. Han gifte sig 1948 med Henny Fabian, som var 18 år yngre än han själv. De fick tre barn. De bodde till en början i samma hus som han hade sitt kontor i, Långebrogatan 34. Sedermera flyttade familjen till en villa på Vasagatan. Han hade agentur både i Kristianstad, Hässleholm och Degeberga. Dessutom tillverkade och sålde han gummihjulsvagnar och potatisupptagare. De senare tillverkades på Långebro verkstad. Han hade en bror som hette Emil. Enligt Joels fru Henny blev det inte mycket av potatisupptagarna.

wallqvistmin.jpg
N G Wallqvist
Bilverkstaden övertog han efter Nils Gottfrid Wallqvists död 1945. Denne hade varit verksam först som verkmästare från 1923/24, när verkstaden drevs av Wilhelm Ruberg, och sedan som ägare från 1929, då Ruberg öppnat en ny verkstad nedanför sitt bostadshus på Långebrogatan intill Wibergs möbelaffär. Wallkvist var bilreparatör i grunden. Han hade en son som hette Arthur och jobbade i verkstaden. En annan son hette Helge och jobbade på Hvilans mekaniska. En dotter, Ingabrita Hansson, Åhus, har bidragit med vissa fakta om sin far. Nils Gottfrid Wallqvist blev 61 år gammal. wallqvisthelgemin.jpg
Helge Wallqvist

Bengt Jönsson minns

flygbildfargmin.jpg Joel Johanssons bilfirma låg alldeles i närheten av mitt hem på Bryggerigatan 5, och det var den bilverkstad och bilförsäljare som min far alltid vände sig till i bilärenden. Han köpte många bilar där, och jag kan räkna upp några av dem: en Dodge 1936 års modell, svart med sidmonterade reservhjul i lackerade plåthöljen och förnicklade skruvförseglingar, en bisonoxe på språng längst fram på motorhuven, utvändiga fotstöd, en sexcylindrig motor och minst en millimeter tjock plåt i hela karrossen. En lyxbil helt enkelt, men naturligtvis en aning ålderstigen år 1954, då far köpte den. Vidare en urusel Plymouth 1947 års modell med plåt så tunn
som i en konservburk. En efterkrigsprodukt som snabbt föll samman som en rosthög. Efter den en fantastiskt tjusig Dodge igen, 1949, grå med radio. Tyvärr krockade far med den en dimmig kväll på Listerlandet, och den blev kraftigt förstörd. Ytterligare en Dodge, 1953, följde på den, och så blev det en Austin A 70, en stor, blå och robust bil med skinnklädsel. Sedan en Standard Vanguard och så en rad austinbilar av Cambridgemodell. Austinmärket på bilden kommer från min första bil, en Cambridge A 40, 1956, som också var köpt hos Joel Johanssons. austin.jpg

Den försäljare som far helst anlitade hette Sven Nilsson. Han var gift med byggmästare Eklöfs dotter och bodde i det mellersta av Eklöfs hus efter Församlingshemmet. Han var en jovialisk och vinnande försäljare och en hängiven jägare. Han hade ett stort kontaktnät bland lantbrukarna runt om på landsbygden.


Här följer några bilder, som Göte Björklund fått låna av Joel Johanssons efterlevande hustru Henny.


frlangebrogatanmin.jpg Nedgången till bilverkstaden från Långebrogatan. I den närmaste källarnedgången fanns fröken Dahls mjölkaffär, i den andra fru Ljungbergs fiskaffär. garagegarden2min.jpg Gården bakom bilverkstaden. Huset med två skorstenar i bakgrunden var Bryggerigatan 5. Infart var via Vilans torg.En bild till från gården. Garagebyggnaden har byggts om till bilvagnshall.
garagegardenmin.jpg

Inne i garagebyggnaden fanns bl a gummihjulsvagnar.
garagegardenintmin.jpg

palandersgardenmin.jpg I byggnaden längst till höger fanns Palanders snickeriverkstad, innan Joel så småningom övertog byggnaden och gjorde en bilhall av den. palandersmin.jpg Palanders sett från Vilans torg. Infarten till bilverkstaden var vid gaveln av den byggnaden.


Långebrogatan österut. Mittemot nedgången till Joels bilverkstad fanns en vulkaniseringsverkstad, som Joels senare inredde till utställningshall.
sjodahls2min.jpg
Långebrogatan från andra hållet.
sjodahlsmin.jpg

utstallning1939min.jpg

Bilutställning 1939
utstallningrenaultmin.jpg

Renaultbilutställning


Längst till vänster i övre raden nedan syns en av de potatisupptagare, som Joel började tillverka med hjälp av Långebro mekaniska verkstad. Nästa bild visar Joels bror Emil vid pianot julen 1956. Sedan följer ytterligare några bilder på Joel Johansson, bl a en som är tagen på hans 50-årsdag i villan på Vasagatan. Bland presenterna märks längst fram en motorgräsklippare.

potatisupptmin.jpg joelsbroremilmin.jpg joel50min.jpg joelhundmin.jpg

joelmbarnmin.jpg joelskaldet1min.jpg joelskal2det2min.jpg